Oranje Tompouce recept

Zo maak je de lekkerste oranje tompouce

Heb je zin om uit te pakken en staat er een feestdag op de planning waarop je een oranje tompouce wil eten? Met dit recept maak jij zelf de lekkerste tompouces.

Recept voor oranje tompouce

Zoek niet verder naar een goed recept voor de lekkerste oranje tompouce die je ooit geproefd hebt. Zet de volgende ingrediënten op je boodschappenlijst, haal alle benodigdheden in huis, volg deze stappen en bakken maar.

Ingrediënten

Voor het maken van zes oranjes tompouces heb je de volgende ingrediënten nodig. Voel je vrij om het recept aan te passen naar de hoeveelheid porties die jij nodig hebt.

Voor de bakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 g custardpoeder

Voor het deeg

  • 6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg

Voor het glazuur en de topping

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml verse slagroom
  • 1 perssinaasappel
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tube Cake Decor regenboogkleurstoffen
  • 30 g abrikozenjam

Lees ook: Aha: dít is de beste manier om een tompouce te eten

Stappenplan

Heb je alles in huis? Volg deze stappen om de oranje tompouce te maken.

  1. Het vanillestokje halveer je in de lengte. Schraap het merg uit het stokje. Breng in een pan 425 ml melk met het merg aan de kook. Het duurt ongeveer 5 minuten.
  2. In een ruime kom klop je met de garde de rest van de melk met ⅗ van de suiker en de eidooiers los. Voeg vervolgens custardpoeder toe en roer tot een gladde pap.
  3. Bij het ei-suikermengsel giet je al roerend de helft van de warme melk toe. Meng goed. Dit mengsel giet je in de pan met de resterende melk. Breng opnieuw aan de kook en blijf hierbij voortdurende roeren over de bodem van de pan. Doe dit gedurende 1 à 2 minuten. Zodra het mengsel eruitziet als dikke vla, is het klaar.
  4. De banketbakkersroom giet je in een lage platte schaal om het zo snel mogelijk te laten afkoelen. Leg vershoudfolie rechtstreeks op de room om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat gedurende 30 tot 45 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken bladerdeeg op. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bak in 25 minuten af in de oven. Haal uit de oven en laat vervolgens afkoelen.
  6. De gelatineblaadjes kun je nu 5 minuten in een kom met koud water weken. Klop ⅗ van de slagroom met 35 g suiker stijf. Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp het niet uit, doe het in een pannetje en smelt het op laag vuur.
  7. Pak de banketbakkersroom erbij en klop het  circa 2 minuten luchtig met een mixer. Voeg de gelatine toe. Meng met een spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Nu heb je Zwitserse room. Schep de room in een platte schaal. Laat 15 minuten opstijven in de koelkast.
  8. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de helft van de vrucht uit. Snijd 2 plakken van de sinaasappel en maak van iedere plak vier partjes.
  9. Doe de poedersuiker in een kom. Meng de kleurstof en 3 eetlepels sinaasappelsap erdoor. Meng tot er een dik glazuur ontstaat.
  10. Doe de abrikozenjam in een steelpan en laat inkoken. De grote stukken kun je eruit halen voor je de jam gaat gebruiken.
  11. Het bladerdeeg leg je met de platte kant naar boven. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een laag room op het bladerdeeg. Houd een hoogte van ongeveer 4 centimeter aan.
  12. Besmeer een andere plak bladerdeeg met abrikozenjam. Bestrijk het glazuur over de jam. Leg het bladerdeeg met het glazuur naar boven op de room. Druk zacht aan en strijk eventueel de room glad aan de zijkant met een spatel. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  13. Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker stijf. Doe in de spuitzak.
  14. Halveer de tompoucen voorzitten met een scherp mes. Decoreer de oranje tompouce met een toef slagroom en een sinaasappelpartje. Bestrooi met de rasp.

Et voilà! Je eigen oranje tompouce. Je kunt de stappen in onderstaande video nog eens rustig terugkijken.

Vriendin’s favoriet

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je in de Bakbijbel stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten á la Rutger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bakbijbel

Bakbijbel

Rutger van den Broek

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images