rijst

Met déze simpele truc halveer je de calorieën in je rijst

Rijst is heerlijk en past bij heel veel verschillende soorten gerechten. Wel krijg je er al snel een hoop calorieën mee binnen.

In principe is hier natuurlijk niets mis mee, maar wie de wens heeft om af te vallen kan baat hebben bij de volgende truc.

Onderzoek

Wetenschappers van de College of Chemical Sciences in Sri Lanka ontdekten dat er een simpele manier bestaat waarmee je het aantal calorieën in rijst kunt halveren. Hoe het werkt? Voeg een theelepel kokosnootolie toe aan het kookwater van een halve kop witte rijst. Laat dit vervolgens 20 tot 40 minuten sudderen. Zet je het erna 12 uur in de koelkast, dan daalt het aantal calorieën met wel 50-60 procent (!).

Verklaring

Hoe dit kan? Volgens de wetenschappers bestaat rijst uit twee soorten zetmeel: eentje die makkelijk verteerbaar is en een die dat niet is. Onze lichamen hebben niet de enzymen die nodig zijn om deze laatste soort te verteren. Hierdoor wordt het niet omgezet in suiker en opgenomen in je bloedbaan.

Dus: hoe meer onverteerbaar zetmeel er in je rijst zit, hoe minder calorieën je uiteindelijk binnenkrijgt. Door kokosnootolie toe te voegen, worden de zetmeelmoleculen onverteerbaar. Door vervolgens te koelen, wordt dit proces gestimuleerd. Uiteindelijk houd je zo dezelfde hoeveelheid rijst over, maar dan met minder calorieën.

Een mooie bijkomst: je kunt de rijst erna gewoon weer opwarmen, want de samenstelling verandert niet.

Het is niet bekend of dit ook voor zilvervliesrijst werkt.

Bron: Good Housekeeping
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen