Wat Gebeurt Er Met Jou Als Je Sjans Hebt Op Een Terras Met Een Voorbijganger Op De Fiets 2021 04 14t150727.384

Het familierecept van Ramon Beuk: Surinaamse pom

Waar je chefkok en kookboekenschrijver Ramon Beuk wakker voor kunt maken? Voor dit verslavend lekkere recept uit zijn jeugd.

Aan ons de eer om ‘m met je te delen.

Surinaamse pom
(voor 6 personen)

Ingrediënten:

• 12 drumsticks
• 10 g zout
• 1 tl gemalen nootmuskaat
• 1 tl zwarte peper
• 2 kleine uien, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, gehakt
• 2 tomaten
• 2 el tomatenpuree
• 2 el piccalilly
• 3 dl krachtige kippenbouillon (vers getrokken zonder zout, anders 3 dl water)
• 2 kippenbouillonblokjes
• 1 dl sinaasappelsap
• 1 el suiker
• 10 peterseliestelen
• 1 kg geraspte pomtajer (diepvries bij de toko)
• 75 g boter

Aan de slag

1. Kruid de kip met het zout, nootmuskaat en zwarte peper uit de molen. Bak de kip in 1 dl olie op halfhoog vuur bruin. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze mee. Voeg gesneden tomaten en tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de piccalilly, bouillon, sinaasappelsap en suiker toe en breng aan de kook. Voeg de peterseliestelen toe.
2. Neem de kip uit de saus. Voeg de geraspte pomtajer toe aan de saus en meng alles goed. Spreid de helft van de saus uit over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de kip erover en bedek met de overige saus.
3. Zet de ovenschaal 1 tot 1,5 uur in een voorverwarmde oven, op 180ºC. Let op dat de pom mooi donkerbruin moet zijn. Is dit niet het geval, laat dan gewoon wat langer in de oven of zet de oven hoger – de ene oven is de andere niet. Serveer met rijst en groenten. Ook lekker met bruine bonen of natuurlijk op een broodje.