Wat Gebeurt Er Met Jou Als Je Sjans Hebt Op Een Terras Met Een Voorbijganger Op De Fiets 2021 04 14t150336.897

Het familierecept van Francesca Kookt: open appeltaart

Waar je foodblogger en kookboekenschrijfster Francesca van Berk, beter bekend als Fracesca Kookt, wakker voor kunt maken? Voor dit verslavend lekkere recept uit haar jeugd.

Aan ons de eer om ‘m met je te delen.

Ingrediënten:

• 100 g rozijnen
• (bruine) rum
• 100 g zelfrijzend bakmeel
• 50 g volkorenmeel
• 50 g havermout
• snufje zout
• 3 tl kaneel
• 200 g boter op kamertemperatuur
• 125 g basterdsuiker (wit of lichtbruin)
• 1 ei, losgeklopt
• 5 of 6 zurige appels
• 1/2 citroen
• 2 el kristalsuiker
• 6 el jam naar keuze (mijn favoriet is abrikozenjam)

Aan de slag

1. Doe de rozijnen in een bakje en schenk er rum op tot ze net onder staan. Laat een kwartiertje wellen. Verwarm de oven voor op 175ºC en vet een ronde taartvorm in (formaat maakt niet zo veel uit, ik gebruik altijd 25cm zodat de taart niet te hoog wordt).
2. Meng in een kom het bakmeel, volkorenmeel, havermout, zout en kaneel.
3. In een andere kom klop je boter los met een handmixer tot hij romig is, klop daarna de basterdsuiker en het losgeklopte ei erdoor.
4. Laat de rozijnen uitlekken. Je kunt de rum opvangen en later nog gebruiken voor de abrikozenjam.
5. Schil de appels, snijd ze in 4 parten en verwijder het klokhuis. Maak met een aardappelschilmesje 4 tot 5 lange inkepingen in de bovenkant van de appelpartjes. Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken iets open komen te staan. Doe de appel in een kom en sprenkel er vers citroensap over en de kristalsuiker. Meng dit goed met je handen, zodat alle appelpartjes goed bedekt zijn.
6. Meng en kneed het meelmengsel, het botermengsel en de rozijnen. Je houdt een stevig en compact deeg over, dat is helemaal goed. Verdeel het gelijkmatig in de taartvorm. Beleg met de partjes appel: begin met de buitenste ring en werk naar binnen toe. Ik kom meestal met 5 appels wel uit.
7. Schuif de taart in de oven en bak hem in 40-45 minuten gaar. Begin vanaf 30 minuten te controleren met een satéprikker: steek hem in het midden van de taart en als hij er droog uit komt, is de taart gaar.
8. Laat de taart na het bakken afkoelen op een rek. In de tussentijd verwarm je op laag vuur de jam in een pannetje, eventueel met een scheutje rum erbij. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de warme jam en laat verder afkoelen. Deze open appeltaart is het allerlekkerste als je ’m lauw eet.