Pepermolen

Houd je van pittig? Dit zegt je eetvoorkeur over je persoonlijkheid

‘Zeg me wat je eet en ik zal je zeggen wie je bent’, zei de beroemde Franse gastronoom Anton Brillat-Savarin. Hij had gelijk. Je eetvoorkeur zegt iets over je persoonlijkheid. Personen met een pittige smaakvoorkeur nemen risico’s Doe jij altijd rijkelijk sambal over de nasi? Dan zoek je wellicht naar sensatie, spanning en avontuur. Zowel…

‘Zeg me wat je eet en ik zal je zeggen wie je bent’, zei de beroemde Franse gastronoom Anton Brillat-Savarin. Hij had gelijk. Je eetvoorkeur zegt iets over je persoonlijkheid.

Personen met een pittige smaakvoorkeur nemen risico’s

Doe jij altijd rijkelijk sambal over de nasi? Dan zoek je wellicht naar sensatie, spanning en avontuur. Zowel in je eten als op andere gebieden sta je niet alleen open voor ervaringen, maar ook voor risico’s.
Zo ga je graag in de achtbaan, doe je extreme sporten en kun je allerlei stunts uithalen waarmee je een been kunt breken of ander lichamelijk letsel kunt oplopen. Het blijft bij jou overigens niet bij een hang naar het ervaren van intense emoties.
Je zou jezelf ook een zintuiglijke junkie kunnen noemen. Je wil namelijk alles intens ervaren en met ál je zintuigen. Je bent waarschijnlijk ook extravert, staat graag in het middelpunt van de belangstelling en wordt graag geprezen.
Je voorkeur voor drankjes en etenswaren met cafeïne houden waarschijnlijk niet zozeer verband met je smaakvoorkeur, maar eerder met de kick die cafeïne je geeft.

Bitter biertje: sensatiezoeker

Alle biertjes kun je bitter noemen, maar toch is de één bitterder dan de ander. Houd je van een bitter biertje, dan kan dat aangeven dat je een sensatiezoeker bent.
Onderzoekers waren verbaasd dat de mensen die voor bittere pale ale kozen, over het algemeen ook hoog scoorden op een hang naar spanning en avontuur. Tot dan toe zagen ze een voorkeur voor bitter vooral bij mensen met een minder sociale persoonlijkheid.

Zout staat voor openheid en ambitie

We houden allemaal wel van zout over een eitje en zoute en vette snacks als chips en nootjes. Als jij een duidelijke voorkeur hebt voor hartig eten, dan sta je waarschijnlijk open voor nieuwe ervaringen.
Je vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen en je bent ook ambitieus. Ook heb je een sterke drive om iets te bereiken in je leven. Het is dan ook niet gek dat één op de vier topsporters de voorkeur geeft aan hartig.
Dat je je dromen nastreeft, betekent overigens niet dat je altijd gelukkig bent. Je hebt zelfs de neiging om onaangename gevoelens te ervaren. Denk hierbij aan angst, boosheid of verdriet.

Ben je zuur als je van zuur houdt?

Je bent zeker niet zuur als je kunt genieten van de smaak van citroen en azijn. Je kunt wel de neiging hebben om minder prettige emoties te ervaren. Ook kan het zijn dat je kritisch en hard bent.
Dat laatste komt omdat je hoge eisen stelt aan jezelf en anderen. Verder ben je vooral bedachtzaam en kun je goed reflecteren. Ook sta je open voor nieuwe stimulansen en kun je zeer creatief zijn. Dat laatste gebeurt als je je natuurlijk neiging tot verstandelijk denken onder controle weet te krijgen.

Zoetekauwen zijn vriendelijk

Iedereen houdt wel van zoet. Dat is een aangeboren smaakvoorkeur die niet zomaar verdwijnt. Ben jij een echte zoetekauw die meer van het toetje dan van het avondeten geniet? Dan heb je mogelijk ook een ‘zoet’ karakter. Zoals de Engelsen zeggen: ‘a sweet person’.
Dat betekent dat je jezelf ervaart als vriendelijk, meelevend en empathisch. Mensen kunnen bij jou terecht voor hulp en je biedt ook graag hulp aan. Ook geniet je ervan om met anderen te delen.
Je zou als ‘sweet person’ ook gevoelig zijn van beloning. Daarnaast kun je als zoetekauw wat vaker negatieve emoties ervaren. Dat je vriendelijk bent, betekent dus niet per definitie dat je je altijd opgewekt en vrolijk voelt.
De voorkeur voor zoet kan dus ook betekenen dat je op deze manier onaangename gevoelens probeert weg te eten. Dat kan dus ook jouw voorkeur voor koekjes, snoep en chocola verklaren.
Gelukkig zijn er nog tal van andere zoete versnaperingen die jou helpen om beter in je vel te zitten. Bijvoorbeeld een schaaltje vers fruit of een lekker en gezond sapje. Hiermee krijg je bovendien tal van gezonde voedingsstoffen binnen. Wedden dat dat meer voor je stemming doet dan koekjes en snoep?
Bron
Spence, c. et al. (2022). What is the link between personality and food behavior? Current Research in Food Science, 5, 19-27.
Golestanbagh, N. et al. (2021). Association of Personality Traits with Dietary Habits and Food/Taste Preferences, International journal of preventive medicine, 12(1), 92.
Byrnes, N. K. & Hayes, J. E. (2016) Behavioral measures of risk tasking, sensation seeking and sensitivity to reward may reflect different motivations for spicy food liking and consumption. Appetite; 103(1): 411-422.
Byrnes, N. K. & Hayes, J. E. (2013) Personality factors predict spicy food liking and intake. Food Qual Prefer; 28(1): 213–221.
Meier, B. et. Al. (2012) Sweet taste preferences and experiences predict prosocial inferences, personalities, and behaviors. Journal of Personality and Social Psychology; 102(1): 163-174.
Gie, D. et. Al. (2004) Sour Taste Preferences of Children Relate to Preference for Novel and Intense Stimuli. Chemical Senses; 29(8): 713–720.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met nutribites.nl