schelpen

Leuke decoraties met schelpen

De afgelopen twee jaar zullen ons nog lang bijblijven. We zaten vaker en langer thuis dan we in andere jaren zouden doen. Hierdoor zijn we onze eigen leefomgeving meer gaan waarderen. We hebben de kans gegrepen om het thuis nóg gezelliger te maken.

Zo hebben we veel tijd gestoken in het mooier maken van onze tuinen. We hebben boeken gelezen die al te lang op de stapel lagen en we grepen de kans om nieuwe hobby’s te ontwikkelen. Heb je nog creativiteit over? We gaan je een aantal leuke suggesties doen om met schelpen gezelligheid en schoonheid in je huis te brengen.

Wat is er zo mooi aan schelpen?

Ook al hebben we het niet altijd bewust door, we voelen ons thuis in een natuurlijke omgeving. Natuur doet wat met ons en steeds meer mensen en instanties beginnen in te zien dat een natuurlijke omgeving aan de basis van ons geluk en welbevinden staat. Wie van ons heeft in haar jeugd nou geen schelpen verzameld tijdens een mooie dag aan het strand? De veelheid aan vormen, de mooie kleuren en de glans van parelmoer blijft ons betoveren. Als decoratiemateriaal zijn schelpen bijzonder geschikt. Wanneer je ze van tevoren goed schoonmaakt en een behandeling geeft waardoor hun kleur en glans beter uit de verf komt, kun je jaren van je creaties genieten.

Een aantal decoratie-ideeën

1. Schelpen en kaarslicht
Je vindt ze overal aan de Noordzeekust. Langwerpige schelpen die doen denken aan ouderwetse scheermesjes. Dat is dan ook hun onofficiële naam. Neem een glazen potje en breng ze rondom aan. Lijm ze vast of gebruik garen of een touwtje. Plaats een kaars of waxinelichtje in de pot en klaar ben je. Wat je ook kunt doen is de mooiste schelpen vullen met kaarsvet. Losse lontjes lijm je eerst in je schelpen vast. Nu heb je je eigen waxinelichtjes gemaakt.
2. Maak een natuurlijk mozaïek met schelpen
De verschillende vormen, groottes en kleuren van schelpen maken ze ideaal om mooie mozaïeken mee te creëren. Maak een tekening die je met schelpen als het ware inkleurt, of laat je inspiratie vrijelijk stromen en kijk wat er onder je handen tot stand komt. Breng je schelpen aan op spaanplaat of hout voor een mozaïek aan de muur.
3. Gezellige hapjes met schelpen
Heb je binnenkort iets te vieren? Dat gaat natuurlijk niet zonder hapjes. Serveer ze eens met duurzame prikkers waar je decoratieve kleine schelpjes op bevestigd hebt. Alikruikjes en wenteltrapjes zijn hiervoor erg geschikt.
4. Een lichtsnoer van schelpen
Zoek mooie schelpen met een dunne wand en breng ledlampjes in ze aan, die aan een lang snoer vastzitten. Je kunt hier het beste kokkels voor gebruiken, die je overal aan onze kust kunt vinden.

Wat heb je verder nodig?

Schelpen die nog bewoond zijn, laat je uiteraard liggen. Zoek zoveel mogelijk onbeschadigde exemplaren. Dit heb je verder nodig:
• Een zacht borsteltje en tandpasta, voor het schoonmaken van je schelpen
• Stromend water, om alle verontreinigingen te verwijderen
• Een goede pincet om ze veilig te hanteren
• Transparante nagellak of olie voor de glans
• Een goede secondelijm

Schelpen verzamelen, mag dat overal?

Schelpen aan de Noordzeekust liggen letterlijk voor het oprapen. Ook aan de Atlantische kust en in het Middellandse Zeegebied vind je veel prachtige schelpen. Kijk echter uit als je naar een tropische bestemming reist. In veel landen is het meenemen van schelpen niet toegestaan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met loctite-consument