haar verven

Zelf thuis je haar verven? Met dít stappenplan heb je gegarandeerd succes

Zelf je haar verven is een stuk goedkoper dan naar de kapper gaan. Bovendien is het makkelijk, dankzij dit stappenplan.

Stap 1: ken je grenzen

Je haar lichter maken (blonderen, highlights) is ingewikkeld en kun je het beste aan de kapper overlaten, net als verftechnieken als balayage. Probeer ook niet een heel andere haarkleur uit: de kleurpigmenten gemengd met je eigen haarkleur kunnen een ander resultaat opleveren dan je wilt. Blijf dus bij zelfkleuren dicht bij je eigen haarkleur

Stap 2: voorkom vlekken

• op je kleding door wat ouds aan te trekken. En gebruik oude handdoeken. Verfvlekken krijg je er namelijk niet meer uit.
• op je gezicht door de randen langs je haargrens in te vetten met wat vaseline. Vergeet je nek niet!
• op je handen door plastic handschoentjes te dragen.

Toch een verfplekje op je huid? Verwijder deze dan met een milde scrub.

Stap 3: lees de gebruiksaanwijzing

Hierin staat ook hoelang je de verf moet laten intrekken. Meestal begint de inwerktijd als je de kleuring op je gehele haar hebt aangebracht.

Stap 4: welke kleur?

• Heeft de kapper je haar al eerder gekleurd? Vraag dan welk kleurnummer en merk hij of zij gebruikt heeft, zodat je de verf online of in een kapperswinkel kunt kopen.
• Houd je vuist in het daglicht. Zijn je aderen groenig? Dan staan warme haartinten jou mooi. Als je blauwe aderen hebt, ben je een type voor koele haartinten.

Stap 5: verven

• Uitgroei
Verdeel je haar in 4 vlakken: maak eerst een middenscheiding en daarna een scheiding aan elke kant vanaf je middenscheiding tot aan je oor. Zet elk vlak vast met klemmen. Verf eerst je contourlijn van voor naar achteren. Doe dit met strijkbewegingen, zo ontstaat er geen harde lijn langs je gezicht. Kleur hierna je middenscheiding. Pak dan steeds kleine reepjes vanaf je middenscheiding, kleur de aanzet en leg de pluk opzij, tot je bij je nek bent. Probeer zo min mogelijk het geverfde haar aan te raken, dat geeft vlekken. Tot slot kam je je haar een keer door om de verf mooi te laten overlopen in je eigen haarkleur.
• Grijs haar
Kleur eerst het gedeelte waar je de meeste grijzen haren hebt, zodat de verf daar het langst kan inwerken. Dat is nodig om ook de hardnekkigste grijze haren in te kleuren.
• De rest
Wil je je hele haar verven? Doe dit dan 10 minuten later dan de uitgroei. Verdeel met je handen de verf over je haar en masseer goed.

Stap 6: uitspoelen

Maak je haar nat en masseer je hoofdhuid goed. Spoel daarna tot je geen verf meer ziet. Was je haar met een kleurshampoo en gebruik een conditioner en haarmasker. Laat een paar minuten intrekken. Hierdoor sluiten je haarschubben en stopt de kleuring.

Lees ook: let op: déze haarkleurfouten laten je ouder lijken

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.