hoofdhuid scrubben

Waarom je moet beginnen met het scrubben van je hoofdhuid

Bij de kapper kreeg ik – Vriendins Renée – te horen dat ik eens moet beginnen met het scrubben van mijn hoofdhuid. Ik kan inmiddels niet meer zonder: ontdek hier waarom jij het ook eens een kans zou moeten geven.

Het scrubben van je hoofdhuid

Mijn lichaam scrub ik en voor mijn gezicht gebruik ik een exfoliant. Maar een hoofdhuid scrub? Daar ben ik, ondanks dat ik toch al een goede acht jaar over beauty schrijf, vooralsnog bij weggebleven. Tot dat ene gesprek met mijn kapper.

Vooral tijdens de koude maanden voelt mijn hoofdhuid weleens jeukerig of geïrriteerd aan. Dan gebruik ik een bepaalde shampoo om het te verhelpen. Maar echt oplossen doet zo’n shampoo niet, aldus mijn kapper. Om de velletjes van mijn hoofdhuid – de dode huidcellen – te verwijderen, raadt ze mij een scalp scrub aan.

*Let op, heb je een huidaandoening? Raadpleeg dan eerst je huisarts of een scalp scrub wel voor jou geschikt is.

De voordelen van een scalp scrub

Zo’n scrub voor de hoofdhuid schijnt namelijk best wel wat voordelen te hebben. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

Het verwijdert ‘build-up’
Talg, viezigheid, stof, maar vooral ook haarverzorgingsproducten nestelen zich lekker op je hoofdhuid. Als er sprake is van build-up worden de haarzakjes als het ware geblokkeerd. De scrub helpt de build-up te verwijderen, zodat je lokken weer de kans krijgen om goed en gezond verder te groeien.

Het stimuleert de haargroei
Als je een scalp scrub in je routine verwerkt – om te beginnen moet ik het van mijn kapper twee keer per week gebruiken – zorg je ervoor dat je voor de haarzakjes de weg vrijmaakt om goed te groeien. De scrub en het verwijderen van de dode huidcellen stimuleert op die manier de haargroei. Hoe gezonder de omgeving van je haar is, hoe beter je haar groeit en hoe glanzender het eruitziet.

Het voorkomt een droge hoofdhuid
Door je hoofdhuid regelmatig (maar vooral niet te vaak) te scrubben, voorkom je een geïrriteerde hoofdhuid en roos. De witte stukjes duiden trouwens niet altijd op roos: het kan ook betekenen dat je hoofdhuid droog is. Door te scrubben kunnen de natuurlijke oliën hun werk doen, worden de velletjes verwijderd, voorkom je een droge en geïrriteerde hoofdhuid én laat je haar meer glanzen. Een win-winsituatie, dus.

Hoe vaak scrubben?

Zoals ik hierboven aangeef, raadt de kapper mij aan om iedere drie dagen mijn hoofdhuid te scrubben zodat ik de dode huidcellen goed weg kan krijgen. Na verloop van tijd bouw je dit af. Het beste is om jouw kapper om advies te vragen, want hij of zij weet het beste wat jouw hoofdhuid nodig heeft. Beperk het in ieder geval tot maximaal één tot twee keer per week.

Hoe ga je te werk?

Toegegeven, het is een… nieuwe sensatie. Je hoofdhuid scrubben is best lastig, vooral als je net als ik langer haar hebt. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het eenvoudig. Maak allereerst je haar goed nat. Vervolgens verdeel ik het in een middenscheiding en breng ik daar een goede hoeveelheid scrub (ik gebruik deze van Kevin Murphy) aan. Dan is het kwestie van jezelf een flinke hoofdhuidmassage geven, terwijl je tegelijkertijd de scrub over je hoofdhuid verdeelt. Neem hier de tijd voor. Bij mij duurt dit al snel (minstens) vijf minuten. Gebruik je vingertoppen en ronddraaiende bewegingen om de huid te scrubben.

Klaar? Was de scrub uit. Je zal merken dat dit een lastig klusje is. Zodra de meeste korreltjes weg zijn, gebruik ik een bijbehorende shampoo voor de hoofdhuid om mijn haar te wassen. Dit doe ik altijd twee keer, maar afhankelijk van je haartype kun je besluiten of je dit wel of niet nodig hebt. Daarna verzorgen met een conditioner of haarmasker, et voilà.

Of mijn haar beter groeit hierdoor kan ik op dit moment niet zeggen. Wat ik wél merk is dat de irritatie is afgenomen en ik minder vaak ‘jeuk’ heb. En dat vind ik eigenlijk toch het belangrijkst. Ondanks dat mijn haar gekleurd is, glanst het en ziet het er gezond uit. Ik blijf de scrub lekker gebruiken, al zal ik dat in de toekomst waarschijnlijk niet zo vaak doen als ik nu doe.

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.