Placeholder

Petra: ‘Van camping naar thamping’

Door het mooie weer zoek ik een lastminute kampeervakantie in Nederland. Maar voordat ik een keuze maak, wil ik me eerst in het jargon verdiepen.

Glamping, Bamping, Champing. Dit is ‘vakjargon’ van kampeerders die ik tegenkom op internet. Door het mooie weer zoek ik een lastminute kampeervakantie in Nederland. Maar voordat ik een keuze maak, wil ik me eerst in het jargon verdiepen.

Toiletrol onder je arm

Glamping is een samenvoeging van glamour en camping. Het is kamperen, maar dan met de luxe van thuis. Je verblijft in een safaritent, tipi of lodge met daarbij alle comfort van een hotelkamer. Er is een kingsize bed, een keuken en soms zelfs wellness badkamer. Heerlijk, maar het haalt toch een beetje de charme van het ouderwets kamperen weg. Want niets is toch leuker dan met een toiletrol onder je arm naar het toiletgebouw te lopen? Of gezellig met iedereen in het badhok wachten tot je aan de beurt bent om te douchen?

Vrijheid blijheid

Dat zijn mijn ‘leukste’ herinneringen aan kamperen. Vroeger gingen wij met het hele gezin ieder weekend én iedere vakantie naar een vaste camping. We hadden wel de luxe van een caravan, máár het badhok en de toiletrol waren er wel. Natuurlijk zijn dat niet mijn leukste herinneringen want dat is vooral het gevoel van vrijheid en blijheid. De hele dag speelden we met alle vrienden en vriendinnen buiten. Vooral die vrijheid was heerlijk en ik denk dat ik die toch meer zal vinden in bamping.

Minimalistich kamperen

Bamping is de samenvoeging van back to basic en camping. Het heet ook wel minimalistisch kamperen. Je kampeert in de ruige natuur en moet je eigen vuur maken, buiten slapen en vissen voor het eten. Een soort survival. Dat is zéker niet wat wij vroeger deden. Er was altijd wel een BBQ feestje of een ’tante’ die pannenkoeken ging bakken en alle kinderen werden dan uitgenodigd. Survivallen is niet mijn hobby. Dan maar liever een ’tante’ die pannenkoeken bakt. Dus bamping valt ook af.

Thamping

Dan blijft Champing nog over en dat is de samenvoeging van church en camping samengevoegd. In Engeland kamperen ze in een kerk. Dat lijkt mij helemaal niks. Het moet maar een mix van alle drie worden. Maar ik schrijf deze blog onder mijn grote parasol op mijn loungebank en zie ik ineens het (zon) licht. Ik doe ‘Thamping’. Het woord bestaat niet want ik heb het zojuist bedacht. Het is een samenvoeging van thuis en camping. Het lijkt mij wel relaxed: gewoon in mijn eigen bed slapen en niets inpakken. Nu moet ik nog bedenken hoe ik het kampeergevoel krijg. Ik begin maar met een rondje door de straat met een toiletrol onder mijn arm en nodig meteen de hele buurt uit voor een pannenkoekenfeest.

Maar misschien hebben jullie wel andere leuke ideeën voor mijn Thamping?

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.