Placeholder

De lekkerste bakrecepten met snoepgoed

Sinterklaas is weer in het land. Om dat te vieren vind je hier leuke bakrecepten met strooigoed, zoals een heerlijke ‘sinterklaastaart’.

Sinterklaas is weer in het land. Om dat te vieren vind je hier leuke bakrecepten met strooigoed, zoals een heerlijke ‘sinterklaastaart’.

Sinterklaastaart 

Wat heb je nodig:
– 
180 gram bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder
– 75 gram suiker
– 60 gram bruine basterdsuiker
– 130 gram boter, in blokjes
– 1,5 eierdooier
– 1,5 theelepel citroenrasp (kant-en-klaar uit bakschap)
– 1,5 theelepels speculaaskruiden
– snufje zout

Voor de topping:
– 130 gram amandelspijs
– 250 ml slagroom
– 250 gram witte chocolade
– 2 eetlepels poedersuiker
Extra: Strooigoed (bijvoorbeeld: gehakte stukjes witte chocolade, kruidnoten, chocolade kruidnoten, sinterklaas chocoladefiguurtjes, chocolade munten)

Aan de slag:
Begin met de topping, want deze moet een aantal uren afkoelen. Verwarm hiervoor de slagroom au-bain marie en voeg blokjes witte chocolade en poedersuiker toe. Zodra de chocolade is gesmolten, roer je het even goed door en haal de pan van het vuur. Giet de witte chocoladeroom in een diep bord, dek af met huishoudfolie en laat 2-4 uur afkoelen in de koelkast.

Kneed in de tussentijd alle ingrediënten voor het deeg. Vorm vervolgens een bal, druk plat en wikkel in huishoudfolie. Laat het deeg een uur (of langer) afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en vet je bakvorm in met een beetje boter. Probeer het deeg een beetje egaal uit te rollen met een deegroller, en bekleed de bodem van de vorm.  Snijd met een mes dunne plakken van het amandelspijs (max 5 mm dik) en bedek hiermee de bodem van het deeg. Schuif de vorm in de oven en bak het in ongeveer 25-28 minuten gaar. Haal de sloffentaart na 10 minuten uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster. Haal de chocoladeroom uit de koelkast en klop even kort op, op hoge snelheid tot je een dikke, geslagen room hebt.  Spuit de witte chocoladeroom met een spuitmond op de sloffentaart en versier naar wens met het strooigoed.

Sinterklaas rocky road

Wat heb je nodig:
– 500 gram chocolade
– strooigoed (pepernoten, schuimpjes, snoephartjes, etc)

Aan de slag:
Smelt de chocolade au bain-marie en laat het een tijdje afkoelen. Voor een leuk kleureffect kun je ook verschillende chocolade smelten (wit, melk en puur). Vet vervolgens een bakvorm van ongeveer 20 bij 30 cm in en bedek deze met bakpapier. Breek ondertussen de schuimpjes, taaitaai, pepernoten of speculaas in stukjes. Strooi vooraf wat strooigoed over de bakvorm. Giet dan de gesmolten chocolade eroverheen. Voor een kleur effect giet je eerst de pure chocolade en daarna wit of melkchocolade creër met een satéprikker een swirl effect. Verdeel dan al het strooigoed over de bakvorm en duw het zachtjes in de chocolade. Zet de bakvorm in de koelkast om het op te laten stijven. Haal de rocky road makkelijk uit het bakblik door het aan de randen van het bakpapier vast te houden.

Arretjescake met strooigoed

Wat heb je nodig:
– 
150 gram boter
– 65 gram pure chocolade
– 200 gram bruine basterdsuiker
– 60 gram cacao poeder
– 150 gram kruidnoten of anders strooigoed
– 50 gram chocolade kruidnoten

Aan de slag:
Bekleed een bakblik met bakpapier en smelt de chocolade au-bain marie laat dit een tijdje afkoelen. Smelt vervolgens de boter in een klein pannetje. Meng dan de pepernoten met de suiker en cacao. Roer de gesmolten boter en chocolade door het pepernoten-suikermengsel. Giet het mengsel in het beklede bakblik. Druk alles goed aan en versier de bovenkant met chocolade pepernoten en strooigoed. Laat de arretjescake 24 uur de koelkast rusten zodat het goed kan opstijven.