gallery wall

Zo creëer je een prachtige gallery wall

Een gallery wall is een leuke manier om je muren tot leven te brengen en je interieur een persoonlijke touch geven. Een goed samengestelde gallery wall maakt een statement. Maar hoe maak je zo’n muur?

Een gallery wall maken

Een gallery wall is een creatieve en decoratieve manier om een verzameling kunstwerken, foto’s, posters en andere decoratieve items op een muur te presenteren. Het is een samenstelling van verschillende lijsten, formaten en stijlen die samen een visueel aantrekkelijke plaatje vormen.

Ondanks dat een gallery wall er vaak moeiteloos uitziet, zit er wel een gedachtegang aan de plaatsing van alle items, de grootte en de ruimte tussen de lijsten. Met de volgende tips maak jij je eigen gallery wall.

1. Kies de juiste muur

Bedenk eerst welke muur als achtergrond voor je gallery wall dient. Dit kan een lege muur in de woonkamer, gang of slaapkamer zijn. Of fleur de muur in het toilet op, alles is mogelijk.

2. Verzamel je kunstwerken en foto’s

Ga op zoek naar kunstwerken, foto’s en andere decoratieve items die je wilt gebruiken. Denk aan ingelijste foto’s, schilderijen, posters of zelfs driedimensionale objecten. Of heb je nog souvenirs die je wil gebruiken?

Op dit moment is een gallery wall met enkel posters erg populair. Als je een eenheid wil, kun je voor één soort ‘kunst’ gaan.

3. Lay-out op de grond

Leg al je geselecteerde stukken op de grond en experimenteer met verschillende lay-outs. Schuif ze rond totdat je een compositie vindt die jij het mooist vindt. Er zijn verschillende composities mogelijk:

  • Grid-compositie. Deze compositie kenmerkt zich door een strakke en geordende opstelling, waarbij de lijsten in een gelijkmatig rasterpatroon worden geplaatst. Het is een populaire keuze voor een moderne en minimalistische uitstraling. Om deze compositie toe te passen, meet je de ruimte op de muur nauwkeurig af en verdeel je deze in gelijke secties. Plaats vervolgens de lijsten gelijkmatig in de vakken die je hebt gecreëerd.
  • Salon-stijl. Deze compositie draait om een eclectische mix van verschillende formaten en stijlen. Het creëert een speelse en levendige uitstraling. Begin met het plaatsen van het grootste kunstwerk in het midden en werk van daaruit naar buiten toe met kleinere stukken. Speel met de opstelling door lijsten dichter bij elkaar te plaatsen of juist meer ruimte te laten, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Probeer een balans te vinden tussen symmetrie en asymmetrie.
  • Trapsgewijze compositie. Deze compositie geeft een dynamisch en opvallend effect. Begin met het plaatsen van een groot kunstwerk in het midden en laat de andere lijsten trapsgewijs naar beneden of naar boven aflopen. Dit creëert een gevoel van beweging en diepte op de muur.
  • Symmetrische opstelling. Voor een meer formele en evenwichtige uitstraling kun je kiezen voor een symmetrische opstelling. Plaats gelijksoortige lijsten aan beide zijden van een denkbeeldige middenlijn. Dit creëert een gevoel van harmonie en rust.

4. Meet en markeer

Zodra je tevreden bent met de lay-out, meet en markeer dan de posities van elk kunstwerk op de muur. Dit voorkomt fouten tijdens het ophangen. Er is geen vaste regel voor de exacte hoeveelheid ruimte die je tussen de lijsten moet laten tijdens het ophangen, maar over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer vijf tot tien cm tussen elke lijst te laten. Dit zorgt voor dat de compositie in balans is.

Bij het ophangen van kunst aan een gallery wall is de hoogte belangrijk. Over het algemeen wordt aanbevolen om het midden van het kunstwerk op ooghoogte te hangen, wat meestal neerkomt op ongeveer 150 cm vanaf de vloer tot aan het midden van het kunstwerk. Dit zorgt voor een goede balans in de ruimte.

5. Mix en match frames

Combineer verschillende soorten lijsten en formaten om je gallery wall interessant te maken. Experimenteer met verschillende kleuren, materialen en texturen. Houd je van eenheid? Kies dan voor één soort frame, zoals zwarte, gouden of juist houten lijsten.

6. Hang zorgvuldig op

Gebruik een waterpas en houd rekening met de juiste hoogte voor het ophangen van elk kunstwerk. Dit zorgt voor een evenwichtige en goed uitgelijnde gallery wall.

7. Voeg accenten toe

Je gallery wall is bijna klaar, bravo! Als de muur voor jou nog niet af voelt, kun je accenten toevoegen. Is er plek voor een spiegel? Of een muurplank? Verlichting doet ook wonderen en geeft een extra dimensie aan de muur.

Voorbeelden van een gallery wall:







Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images