Placeholder

Yoghurt: welke kies je?

Yoghurt met muesli is al jaren een populair ontbijt. Met welke yoghurt eet je dit en weet jij de verschillen?

Yoghurt met muesli is al jaren een populair ontbijt. Met welke yoghurt eet je dit en weet jij de verschillen?

Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt met muesli of fruit, het is ook erg gezond. Yoghurt is een bron van calcium en vitamine D, en dus goed voor de botten. Daarnaast is het ook een goede bron van kalium, magnesium, eiwitten, vitamines en mineralen. De bacteriën in yoghurt helpen bij de spijsvertering en bij darmklachten.

Volle yoghurt
Volle yoghurt ontstaat uit een combinatie van volle melk en melkzuurbacteriën. Maar de ene volle yoghurt is de andere niet. Voor standyoghurt wordt dit mengsel tot 45 graden Celsius verwarmd, wat voor een stevigere, korrelige structuur zorgt. De bereidingstemperatuur van roeryoghurt is 32 graden Celsius. Tijdens de bereiding wordt deze yoghurt doorgeroerd. Hierdoor ontstaat er meer slijm en wordt de yoghurt vloeibaarder.

Magere yoghurt

Magere yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk met weinig melkvet. Het vetpercentage van deze yoghurt is maximaal 0,5%, ideaal voor wie op zijn vetiname let. Magere yoghurt heeft verder wel alle voordelen van volle yoghurt. Door het lagere vetpercentage is de yoghurt wel vloeibaarder dan de volle variant. 

Magere vruchtenyoghurt
Magere vruchtenyoghurt is verkrijgbaar in de 'normale' variant en vaak ook in de vorm van drinkyoghurt. De fruitsmaak is meestal te danken aan toegevoegde smaakstoffen. Daarnaast bevat vruchtenyoghurt vaak toegevoegde suikers. Kijk dus goed naar de ingrediënten op de verpakking.  

Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt. Tijdens het productieproces wordt het vocht eruit gezeefd, wat deze yoghurt haar kenmerkende, romige structuur geeft. Griekse yoghurt bevat zo’n 10% vet. Je kunt deze variant zonder problemen opwarmen: het schift niet. Het is daardoor een prima vervanger van zure room.

Bulgaarse yoghurt
Bulgaarse yoghurt is gemaakt van ingedikte melk en melkpoeder. Het vetgehalte van deze yoghurt ligt ongeveer 5% hoger dan dat van gewone yoghurt, wat tevens verklaart waarom deze yoghurt wat dikker is. De smaak is zacht en romig, wat deze yoghurt geliefd maakt bij mensen die niet van de zure smaak van yoghurt houden.

Kefir
Kefir wint de laatste tijd aan populariteit. Oorspronkelijk komt het uit de Kaukasus. Het lijkt op een dunne yoghurt, maar bevat een andere bacteriënmix, waardoor het officieel een 'gefermenteerd zuivelproduct' is. Naast goede melkzuurbacteriën is kefir rijk aan gistcellen. Die cellen produceren lactase, een lactoseverterend enzym, waardoor kefir gemakkelijk verteerbaar is en de kans op lactose-intolerantie flink afneemt. Kefir ziet er wat slijmerig uit, maar is juist daardoor een prima basis voor de goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Dat is ook de reden waarom veel mensen met maag- en darmproblemen kiezen voor kefir.