Placeholder

Wie wat bewaart… die eet wat!

Weetjes en tips over het bewaren van eten. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een ingezakte krop sla weer helemaal fris krijgt? Hier vind je het antwoord!

Weetjes en tips over het bewaren van eten. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een ingezakte krop sla weer helemaal fris krijgt? Hier vind je het antwoord!

Wat bedoelen ze daarmee?
TGT: Als er bij de houdbaarheidsdatum Te Gebruiken Tot staat, betekent dat dit product goed is tot die datum. Na deze datum is het beter dit niet meer te gebruiken.
THT: Bij producten waar Tenminste Houdbaar Tot staat, wordt de kwaliteit gegarandeerd tot de datum. Daarna kan kwaliteitsverlies optreden, maar meestal is het nog wel te gebruiken. Ga af op je gezonde verstand, geur en hoe het eruit ziet.

LET OP: De houdbaarheidsdatum geldt voor het ongeopende product!

Wist je dat? De uitvinding van de eerste koelmachine door de Amerikaan John Gorrie was omstreeks 1850.

Wil je dat de groenten die je invriest mooi gekleurd blijven, dompel ze dan heel even onder in kokend water voordat je ze invriest.

Zet kort houdbare producten voor in je koelkast. Hoe verder ze naar achteren staan, hoe sneller je ze vergeet.

Aardappelen kun je beter niet in de koelkast bewaren, ze kunnen dan een zoetige smaak krijgen en dat is niet zo lekker. Je kunt ze het beste op een donkere, koele plek bewaren. Een kelder is ideaal, maar tegenwoordig hebben veel huizen die niet meer. Een goed alternatief is de garage of meterkast.

Voordat je warm, gebakken of gekookt eten invriest, moet je het goed af laten koelen. Als je het meteen in de vriezer zet, kan de warmte niet meer verdampen en bevriest het vocht. Dan krijg je een waterig gerecht als je het weer opwarmt. Niet echt goed voor de smaak. Daar komt bij dat als je iets warms in de vriezer zet, de temperatuur hoger wordt en dat is voor de andere ingevroren producten niet atijd goed.

Als een blik of de deksel van een glazen pot bol staat, is de inhoud bedorven, dus weggooien.

Ingevroren restjes die je weer warm maakt, snel opwarmen.

Vries vlees dat je niet meteen gebruikt, zo snel mogelijk in. Ontdooi het op een diep bord in de koelkast. Gooi na het ontdooien het vleesvocht weg, want hierin zitten veel bacteriën. Eenmaal ontdooid vlees niet meer opnieuw invriezen. Vlees dat je overhebt van de bbq of gourmet meteen weggooien.

Een aangebroken pot appelmoes is maar twee dagen houdbaar in de koelkast.

Is mijn ei nog blij?
Als je niet zeker weet of je ei nog goed is, laat het dan ongekookt in een pan met water zakken. Als het ei boven komt drijven, is het helaas niet goed meer.

Brood en koekjes kun je ongeveer drie tot zes maanden ingevroren bewaren. Bij cake is dat twee tot vier maanden. En zo’n grote koektrommel is heel gezellig, maar… de smaak van verschillende koekjes kan elkaar aantrekken. Dan gaan alle koekjes naar elkaar smaken. Beetje jammer.

Is je krop sla een beetje ingezakt? Zet ‘m met de krop naar boven in een bakje water op een koele plaats en hij trekt weer helemaal bij.

Tomatenpuree blijft wel een paar dagen goed als je het in een stenen bakje bewaart met een laagje olie erop.

In de olie: Als je dagelijks olie gebruikt, bewaar het dan in een klein flesje en bewaarde de grote fles in de koelkast. Het kan dan en beetje gaan vlokken, maar die gaan vanzelf weer weg als de olie weer op kamertemperatuur komt.

Kaas: In de koelkast kan je harde kaas uitdrogen. Zorg er daarom voor dat het ingepakt is in (kaas)papier of in een houdbaarheidsdoos zit. Is je kaas toch hard geworden, dan kun je het even in een kom met melk leggen en een paar uur laten uitlekken.

Meer informatie:
http://eten-en-drinken.infonu.nl
www.etenisomopteeten.nl