Placeholder

Sushi op een gezonde manier

Veel mensen denken dat de Westerse sushi gezond is. Maar door onder andere de bewerkte rijst krijg je lang niet genoeg voedingsstoffen binnen.

Veel mensen denken dat de Westerse sushi gezond is. Maar door onder andere de bewerkte rijst krijg je lang niet genoeg voedingsstoffen binnen.

Sushi is een enorme trend in Nederland. Veel mensen denken ook dat sushi gezond is en weinig calorieën bevat. Maar diëtist Rachel Beller heeft onderzoek gedaan naar de Westerse sushi. Het blijkt dat er een aantal punten zijn die onze sushi geen gezonde keuze maakt.

  1. Wanneer je sushi eet, eet je ongeveer 3 rollen. Dit betekent dat je zo’n 1.000 calorieën naar binnen werkt. Sushi is dus niet caloriearm zoals veel mensen denken.
  2. Daarnaast denken veel mensen dat ze hun aanbevolen hoeveelheid vis binnen krijgen. Dit moet zo een 140 gram zijn. In 1 stuk sushi zit maar 5 gram. Dit is dus lang niet genoeg.
  3. Ook de rijst waar de sushi uit bestaat is in het Westen zodanig bewerkt dat het al zijn goede stoffen verliest zoals vitamines, mineralen en vezels.
  4. De groenten in de sushi zijn daarbij lang niet genoeg om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen. En de sojasaus maakt het gerecht te zout.

Dus als je echt zo gek op sushi bent, kun je het beter zelf maken. En om het wat gezonder te maken kun je de volgende dingen doen:

  • Kies voor zilvervliesrijst in plaats van speciale rijst voor sushi. Zo krijg je voldoende vezels binnen. Zilvervliesrijst kun je kleverig maken door het in melk te koken.
  • Om voldoende groenten binnen te krijgen kun je er een lekkere salade bij serveren.
  • Kies voor een sojasaus met zo min mogelijk natrium.

Met de gratis How to make sushi – Photo Cookbook – applicatie kun je in verschillende stappen leren om alle soorten sushi te maken. Itadakimasu (oftewel eet smakelijk!).

Bron: Nu.nl