Placeholder

Slanke snack: knapperige groentechips

Lekker: ’s avonds televisiekijken met een bak chips op schoot. Vriendin maakt je snackmomentje iets gezonder: met recepten voor zelfgemaakte groentechips.

Lekker: ’s avonds televisiekijken met een bak chips op schoot. Vriendin maakt je snackmomentje iets gezonder: met recepten voor zelfgemaakte groentechips.

Van deze groenten kun je heerlijke groentechips maken:

Rode bieten

Bevatten veel ijzer en mineralen en ze hebben een heerlijke groentesmaak. Door de donkerrode kleur zie je dat de chips zelf gemaakt zijn. Rode bieten geven behoorlijk af, dus als je geen rode vingers wilt, kun je het beste bij de voorbereiding plastic handschoenen dragen.

Zoete aardappelen

Deze aardappelen hebben een subtiele zoete smaak, toch worden ze vaak gezouten. Ze bevatten sporenelementen, mineralen en beta-caroteen, die je lichaam helpen goed te functioneren. Je ziet ze meestal in de kleuren: oranje, geel en lila.

Selderie

Selderie zit rauw, maar ook gebakken bomvol goede voedingsstoffen, zoals: ijzer, mineralen, Vitamine A en C. Als je selderie gaat gebruiken, schud dan eerst de aarde van de knollen en snijd de donkere stukken eraf. 

Wortels

Ze zijn lekker als ze rauw en knapperig zijn. Maar probeer ook eens wortels uit de oven, bijvoorbeeld met: paprika, zout en een klein beetje chilivlokken. Voor het bakken: schillen en kruiden. Een echte blikvanger, vanwege de felle kleur!

Aardappelen

De klassieker! Chips van aardappelen zijn het lekkerst als je ze zelf maakt, zonder die perfecte vorm of verbrande hoekjes. Gebruik het liefst vastkokende aardappelen.

Pastinaken

Ze lijken op witte, dikke wortels, maar zijn kleiner en krachtiger van smaak. Eerst schillen, dan kleinsnijden. Kinderen zijn er dol op, omdat ze zo lekker zoet zijn. Pastinaken zijn erg gezond omdat ze kalium en magnesium bevatten. 

Perfecte chips: de bereiding

Schil de groenten met een dunschiller en schaaf of snijd ze in kleine schijfjes. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede plaat. Om extra smaak toe te voegen, kun je de groenten kruiden met zout, peper en paprikapoeder. Maar je kunt ook andere smaken toevoegen. Laat de groenten 2 tot 5 minuten op 200 graden in de oven. De tijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Let op: ze moeten niet te donker worden! In de magnetron: leg de schijven op een siliconenschaal, bijvoorbeeld op de Chipsmaker van Mastrad, voor € 20,- verkrijgbaar op www.smagghewoonwinkel.eu. Verwarm de groenten 3 tot 5 minuten in de magnetron op 600 Watt. Smullen maar!

Tekst: Melanie Huis.