Placeholder

Aspergetijd

Asperges zijn een van de mooiste en lekkerste groenten van de lente. Het seizoen van de Nederlandse asperges begint elk jaar in april en duurt officieel tot 24 juni.

Asperges zijn een van de mooiste en lekkerste groenten van de lente. Het seizoen van de Nederlandse asperges begint elk jaar in april en duurt officieel tot 24 juni.

Asperges worden vooral rond Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant geteeld. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, en kunnen op verschillende manieren bereid worden. Witte asperges hebben een milde, verfijnde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en een steviger beet. Ze zijn heerlijk gegrild of verwerkt in hartige taarten. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat witte asperges onder de grond in speciale aspergebedden geteeld worden terwijl groene asperges boven de grond groeien.

Van zowel witte als groene asperges moet je eerst ongeveer 2 cm afsnijden van de houtachtige onderste uiteinden. Witte asperges moeten vanaf net onder het kopje met een dunschiller of speciale aspergeschiller geschild worden, maar bij groene asperges is dat niet nodig. Het makkelijkste is om asperges op een snijplank te schillen. Doe dit heel voorzichtig zodat ze niet breken. Aspergetips zie je heel vaak in de winkels liggen, ook buiten het seizoen. Deze hoef je ook niet te schillen, maar de harde onderste uiteinden moet je wel afsnijden. Eigenlijk zijn aspergetips zeer jonge asperges met een mildere smaak dan de grotere variant. Gebruik ze het liefst in omeletten, roerbakgerechten, salades of door de pasta. Als chique bijgerecht, bijvoorbeeld gegrild en in een plakje spek gewikkeld, doen ze het ook uitstekend.

Asperges in pot of blik zijn het hele jaar door verkrijgbaar en makkelijk in gebruik. Ze hoeven namelijk alleen in het eigen vocht opgewarmd te worden. Een prima oplossing buiten het seizoen, maar de meeste mensen vinden ze toch minder lekker als verse asperges.

Het begin van het aspergeseizoen vier je het liefst met witte asperges bereid op klassieke wijze (zie recept) of met groene asperges gegrild en besprenkeld met wat peperige olijfolie en een beetje zeezout. Er zijn speciale aspergepannen verkrijgbaar, maar je kunt ze ook in een gewone grote pan koken.

Koop asperges met glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. Wrijf de asperges voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze echt vers zijn. Asperges eet je bij voorkeur op de dag van aankoop. Bewaar ze niet meer dan een paar dagen in de groentela van de koelkast. Witte asperges moeten in een vochtige theedoek bewaard worden en groene asperges in een open plastic zak.

Heb je zin gekregen in asperges? Bekijk lekkere recepten met asperges in Vriendin 18.