Voorkomen is beter dan genezen!

Zwangerschap – Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet, Toxoplasmose gondii, kan zich bevinden in rauw vlees en in de stoelgang van vooral jonge poezen. Wanneer jij deze infectie oploopt, bestaat er voor jezelf geen gevaar. De symptomen zijn zoals bij een griep: koorts, vermoeidheid en lusteloosheid, maar soms zijn ze amper aanwezig.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet, Toxoplasmose gondii, kan zich bevinden in rauw vlees en in de stoelgang van vooral jonge poezen. Wanneer jij deze infectie oploopt, bestaat er voor jezelf geen gevaar. De symptomen zijn zoals bij een griep: koorts, vermoeidheid en lusteloosheid, maar soms zijn ze amper aanwezig.

Toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Wanneer je deze infectie oploopt tijdens je zwangerschap, loopt je baby gevaar om ook geïnfecteerd te geraken. Via de moederkoek kan je als moeder deze infectie immers aan je kindje doorgeven. Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan de infectie je baby zware schade toebrengen. Een miskraam is dan ook niet uitgesloten. Gelukkig is de kans dat je tijdens deze eerste periode de infectie doorgeeft, eerder klein (tot 15%).

De schade zal beperkter zijn wanneer je de infectie na 4 maanden zwangerschap oploopt, maar de kans dat je baby geïnfecteerd raakt, is dan wel groter (tijdens de laatste 3 maanden tot 60 %). De mogelijke problemen bij de baby zijn afhankelijk van waar deze parasiet zich juist nestelt: ter hoogte van de oogzenuw (oogbeschadiging), ter hoogte van de hersenen (hersenafwijking),… De ziekte kan bij de baby ook ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.

Antistoffen?

De vroedvrouw of arts zal in het begin van je zwangerschap, aan de hand van een bloedonderzoek, kunnen nagaan of je immuun bent voor deze parasiet. Indien je voldoende antistoffen hebt, zal je de ziekte niet meer doormaken en is er verder ook geen gevaar voor je baby.

Indien je niet immuun bent en de ziekte toch doormaakt tijdens de zwangerschap, kan men aan de hand van een vruchtwaterpunctie nagaan of je baby geïnfecteerd is. Meestal zal de arts het resultaat niet afwachten en onmiddellijk antibiotica voorschrijven om de schade bij de baby te beperken. Omdat een parasiet de ziekte veroorzaakt, kunnen we niet vaccineren voor Toxoplasmose. Je kunt dus enkel immuniteit verkrijgen door de ziekte zelf door te maken. Het is dus van belang de ziekte tijdens de zwangerschap absoluut te voorkomen.

Hoe voorkomen?

• Eet geen rauw vlees!
• Vermijd alle rauwe eetwaren van dierlijke afkomst. Indien de voedingswaren gepasteuriseerd zijn, is er geen gevaar.
• Reinig grondig het keukengerei wanneer het in contact met rauw vlees is geweest.
• Was je groenten (4 tot 5 keer) en was of schil het fruit dat je wilt eten.
• Indien je in contact gekomen bent met een poes, zorg dan dat je nadien goed je handen wast.
• De kattenbak reinigen laat je best over aan je partner of iemand anders. Moet jij dit toch doen, draag goede wegwerphandschoenen.
• Het dragen van wegwerphandschoenen geldt ook wanneer je in de tuin werkt. Vermijd hierbij zeker hand-mond contact en zorg voor een goede handhygiëne.

Tekst: Astrid Telkamp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toxoplasmose, wist jij van het bestaan af?

 • jeso218 -
  Ik heb het opgelopen toen ik 17 was en heeft een netvliesontsteking veroorzaakt. Maandenlang ben ik onder behandeling geweest en ben gelukkig niet blind geworden. Ik heb alleen een litteken op mijn netvlies wat ik iedere dag "zie" alsof er een haartje voor mijn ogen zit.
  Beantwoorden
 • deo
  deo -
  Ja ik wist van het bestaan af, maar ik wist niet dat het Toxoplasmose heette..........Nu weet ik het wel!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem -
  Iets van meegkregen op school
  Beantwoorden