Dat is best schrikken: zoveel kost het om een kat te hebben

Dat is best schrikken: zoveel kost het om een kat te hebben

Kattenbak, voer, krabpaal, vaccinaties: het hebben van een kat is leuk, maar zeker niet goedkoop. Het kan al snel oplopen tot zo’n 7.700 euro.

Basisbenodigdheden

We beginnen natuurlijk bij de aanschaf van een kat. De kosten die je daarvoor betaalt, hangen af van welke kat je neemt. Voor een gewone huis-tuin-en-keukenkat betaal je in een asiel ongeveer 60 euro. De kosten voor een raskat met stamboom kunnen variëren van 300 tot 900 euro. In deze berekening gaan we uit van een gewone huiskat. Goed, de kat is er. Nu is het tijd voor wat basisbenodigdheden, zoals een voer- en waterbak, een kattenbak, en mand, krabpaal en eventueel speeltjes. Je kunt het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt, maar gemiddeld ben je zo tussen de 80 en 200 euro kwijt.

Lees ook: Dít zijn de populairste kattennamen van het afgelopen jaar

Gezondheid van je kat

Ook met voeding kun je alle kanten op. Gemiddeld betaal je voor goedkoop blikvoer ongeveer 50 cent per dag en voor droogvoer ongeveer € 0,20 per dag. Gebruik je dit allebei, dan kom je op een totaalbedrag van 255 euro per jaar. Kattengrit kost al snel 10 euro per maand, wat uitkomt op 120 euro per jaar. Waar je misschien wel het meeste aan kwijt bent, is de gezondheid van je kat. Denk aan vaccinaties, geneesmiddelen en het castreren of steriliseren van het dier. Als je kat nooit ziek wordt, betaal je ongeveer 53 euro per jaar. Maar ieder baasje weet dat je in het ergste geval een vermogen kunt uitgeven bij de dierenarts. Als we er vanuit gaan dat je kat vijftien jaar lang gezond leeft, lopen de totaalkosten op tot ongeveer 7.700 euro. Best een duur grapje, dus.

Lees ook: Je kat uit de kerstboom houden? Met deze 3 tips lukt het

Bron: yarrah.com, businessinsider.nl