Placeholder

Zo kun je aan het eind van de maand geld overhouden

Het is altijd fijn om aan het eind van de maand geld over te houden om te kunnen sparen of er iets leuks van te kopen. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.

Het is altijd fijn om aan het eind van de maand geld over te houden om te kunnen sparen of er iets leuks van te kopen. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.

Houd vast aan een budget

Door je inkomen in stukken te delen, weet je beter hoeveel geld je waaraan kunt besteden:

  • Ongeveer 50% van het inkomen gaat naar huur, belasting, gas-water-licht, voedsel en drank
  • Ongeveer 30% van het inkomen is gereserveerd voor leukere dingen, zoals je kledingkast aanvullen, een ritje maken met de auto of samen romantisch dineren
  • Ongeveer 20% van het inkomen gebruik je om schulden af te lossen of op de spaarrekening te zetten.

Natuurlijk kun je meer dan 20% van het inkomen gebruiken om af te lossen of te sparen, bijvoorbeeld voor je vakantie. Maar zorg wel dat je bij de eerste twee binnen het budget blijft.

Wees kritisch op wat je aanschaft

Ga bij elke aankoop na of je het echt nodig hebt of alleen graag wilt hebben. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje en koop alleen de dingen die op je lijstje staan. Zo voorkom je dat je te veel koopt. En in plaats van de auto te pakken of met het openbaar vervoer te gaan, kun je ook met de fiets naar het werk of naar een vriendin. 

Ga op gelddieet

Pin elke week genoeg geld om het zeven dagen uit te houden, dus doe van dat geld alleen boodschappen en andere noodzakelijke dingen. Gebruik alleen contant geld en laat je pinpas thuis. Neem als je weggaat niet te veel geld mee, maar wat je ongeveer nodig denkt te hebben voor een dag. Hierdoor kun je geen uitgaven doen die je niet kunt betalen en ook niet nodig hebt. 

Houd overzicht

Bewaar alle kassa- en pinbonnen. Zo houd je overzicht van wat je precies uitgeeft en voorkom je dat het geld uit je portemonnee vliegt. Ook online kun je de transacties in de gaten houden (via internetbankieren). Kijk elke week op je rekening en houd nauwkeurig bij hoeveel je voor wat hebt uitgegeven. Zo weet je precies wat je nog kunt spenderen.

Rood staan

Er zijn twee manieren om niet meer in de min te komen:

  • Neem contact op met de bank en geef aan dat je niet meer rood wilt staan. Zo zorgen zij ervoor dat je een limiet hebt
  • Veel banken hebben een service waarmee ze een e-mail of sms sturen als je in de ‘gevarenzone’ komt. Dit is een signaal dat jij minder geld moet uitgeven. Ook hebben verschillende banken, zoals ABN-Amro, een systeem waardoor je een sms krijgt als er iets van je rekening wordt afgeschreven. 

Creëer een potje voor onverwachte uitgaven

De wasmachine gaat stuk of de auto houdt ermee op… Soms heb je uitgaven die je niet in de hand hebt en die redelijk duur zijn. Bescherm jezelf voor deze ongemakken en maak een spaarrekening aan voor noodgevallen. Al het geld dat je spaart, is meegenomen. Maar het beste is om twee tot drie salarissen uit te sparen. Als zo’n probleem zich voordoet, weet je dat je het kunt laten repareren of een nieuwe kunt kopen.

Extra tips:

  • Bespaar jezelf de verleiding en ga niet winkelen als je er eigenlijk het geld niet voor hebt.
  • Wil je die schoenen echt hebben? Stel de aankoop een paar weken uit. Dan is het paar misschien in de uitverkoop. Nog beter: spaar ervoor. Dan heb je een lekkerder gevoel over je aankoop.

Tekst: Whitley Volger.