Placeholder

Voorkom vergiftiging

Jaarlijks gebeuren er ongeveer 7000 ongelukken met schoonmaakmiddelen. Vooral kinderen onder de 5 jaar zijn het slachtoffer. Tijd om dit aan te pakken!

Jaarlijks gebeuren er ongeveer 7000 ongelukken met schoonmaakmiddelen. Vooral kinderen onder de 5 jaar zijn het slachtoffer. Tijd om dit aan te pakken!

Je hebt meer gevaarlijke stoffen in huis dan je denkt. Medicijnen, schoonmaakmiddelen, shampoo en parfum zijn hier allemaal voorbeelden van. Voor een kind zijn de vrolijk gekleurde flessen vaak erg aantrekkelijk, waardoor vergiftiging op de loer ligt.

Om vergiftiging te voorkomen kun je de volgende dingen doen:

  • Bewaar medicijnen, schoonmaakmiddelen e.d. in een hoog kastje.
  • Bewaar de stoffen in de originele verpakking.
  • Sluit de verpakking goed, ook al heb je het zo nog nodig.
  • Meng schoonmaakmiddelen nooit met chloorbleekmiddelen.
  • Kies producten met een kinderveilige sluiting. Dit zorgt er niet per se voor dat ze het niet open krijgen, het maakt het alleen wat moeilijker. Houd het dus evengoed uit hun buurt.

Heeft je kind toch een gevaarlijke stof ingenomen, dan kun je het volgende doen:

  • Schuimend product (badschuim, shampoo etc.): Laat je kind niet overgeven. Geef hem iets vets, bijvoorbeeld een klontje boter, slagroom of volle melk.
  • Niet schuimend product (bleekwater, schoonmaakazijn etc.): Laat je kind niet overgeven. Geef hem een glaasje water te drinken. Dit moet hij zelf kunnen drinken.
  • Product met petroleumbasis (benzine, lampolie etc.): Laat je kind niet braken en geef ook niets vets te eten. Laat je kind zijn mond spoelen met water.
  • Product met alcohol (parfums, spiritus etc.): Laat je kind een glaasje water drinken. Dit moet hij zelf kunnen drinken. Laat je kind ook braken door de huig met de achterkant van een lepel te prikkelen. Vang het braaksel op in een pan of teiltje, zodat je het makkelijk mee kunt nemen naar de dokter. Geef daarna iets zoets te eten of drinken.

Maak ook altijd een afspraak bij de huisarts en neem de verpakking van het ingenomen product mee. Twijfel je of heeft je kind een grote hoeveelheid binnengekregen, bel dan 112 en volg de instructies op. Op gifwijzer.nl vind je meer informatie en kun je de gifwijzer bestellen.