Tweedehands caravan kopen: hier moet je op letten

Tweedehands caravan kopen: hier moet je op letten

Het kopen van een tweedehands caravan kan flink schelen in de kosten. Maar waar moet je op letten om zeker te weten dat je geen miskoop doet? We geven je een aantal handige tips. 

Kamperen is ontzettend populair. Steeds meer mensen trekken er in de zomer of in het voor- of naseizoen op uit. Ben je van plan om te gaan kamperen, maar wil je gebruik maken van wat meer luxe en comfort? Dan is een caravan ideaal. Er zijn vaak een hoop leuke tweedehands caravans te koop. Bij het aanschaffen van zo’n caravan is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten. 

Officieel kampeerbedrijf

De eerste tip die we je willen geven is om te kijken bij een officieel kampeerbedrijf. Hier kun je vaak niet alleen je oude caravan of camper inruilen, maar je kunt er ook terecht voor onderhoud en reparaties. Daarnaast krijg je er volgens de ANWB vaak ook garantie bij. Natuurlijk kun je jouw nieuwe caravan ook particulier aanschaffen, bijvoorbeeld via Marktplaats, maar houd er dan rekening mee dat je geen garantie hebt. 

Caravan kopen bij een particulier 

Wanneer je een tweedehands caravan bij een particulier koopt, krijg je dus geen garantie. Heb je toch een mooie caravan op het oog? Regel dan in ieder geval een onafhankelijke keuring bij een BOVAG aangesloten kampeerbedrijf. 

Check het bouwjaar

Voorafgaand aan de koop is het belangrijk om te checken of het chassisnummer op de papieren klopt met het kentekenbewijs. Dit is een uniek nummer, dat meestal op de rechterkant van de chassisbalk staat. Op het kentekenbewijs vind je verder de datum waarop de tweedehands caravan op het kenteken is gezet.

Controleer de chassis (onderstel)

Bekijk of er plooien of scheurtjes boven de deur van de caravan zitten. Dit kan erop wijzen dat het chassis is doorgezakt of dat de asrubbers versleten zijn. Maar ook overbelading of onbalans in de wielen kan hiervoor zorgen. Het is helaas wel lastig om dit zelf te herkennen. Dit kun je dus het beste laten checken door een expert. 

Lees ook: Voor het eerst kamperen? Dít zijn de meest gemaakte fouten

Schade in kunststofdelen

Verder is het belangrijk om ook de kunststofdelen goed na te lopen aan de voor- en achterkant. Check of er geen hagelschade op het dak te zien is. De hoeklijsten mogen ook niet beschadigd zijn, want dan is de kans op lekkage groot. 

Vochtproblemen

Na een goede ronde om de buitenkant is het tijd om even binnen te gluren of er geen vochtproblemen zijn. Verdroogde kit, gescheurde raamrubbers en loszittende lijsten zorgen ervoor dat water gemakkelijk naar binnen komt. De wanden en vloer kunnen hierdoor verrot zijn. Zijn de wanden en vloer aangetast? Doe dan een vochtmeting. Maar als de caravan na vochtschade lang binnen heeft gestaan, dan zegt een vochtmeter helaas niet alles. Bekijk daarom ook oude vochtplekken en kringen goed. 

Gasverbruikers

Het is ook verstandig om alle apparaten die aangesloten zijn op het gas, zoals de kachel en het fornuis te testen. Check of de ontsteking werkt en of de gastoevoer automatisch afslaat (thermokoppel) als de vlam uitwaait. Bekijk verder of de koelkast het doet (op 230 V en op gas). 

Controleer de banden

Het is natuurlijk ook goed om nog even naar de banden te kijken. Zitten daar droogtescheurtjes in of zijn ze ouder dan tien jaar? Vervang ze dan. 

Volgens de ANWB zijn er nog een paar dingen die je voor de aankoop moet checken:

  • Handrem;
  • Oplooprem;
  • Neuswiel;
  • Koppeling;
  • De rubbers van de torsie-as;
  • Uitdraaisteunen.

Trekkracht van je auto berekenen

Tot slot is het nog even goed om te controleren of je auto deze caravan wel mag trekken. Dat kun je berekenen met deze rekentool. Hiermee zie je welke caravan het beste bij jouw auto past. 

Bron: ANWB, OHRA
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.