een alleenstaande moeder met haar dochter

8 financiële zaken om te regelen als alleenstaande moeder

Er komt veel bij kijken als je er alleen voor staat bij de opvoeding van je kind. Om je financiële zaken op orde te houden, kun je de volgende stappen volgen.

Financiële tips voor een alleenstaande moeder

Van babykamer en luiers tot opvang en kleding: een kind kost gemiddeld tot zijn twaalfde ruim € 50.000 euro. Als ouder maak je daarom veel kosten voor je kind, maar wat te doen als je alleen voor die kosten opdraait? De volgende financiële tips helpen de alleenstaande moeder.

1. Vraag toeslagen aan

Als (alleenstaande) moeder heb je recht op verschillende toeslagen. Die financiële tegemoetkomingen komen goed van pas om de lasten te drukken. De kinderbijslag krijg je waarschijnlijk al. Bij een scheiding verandert er het één en ander. Dan gaat de kinderbijslag naar de ouder bij wie het kind woont. Bij co-ouderschap moet je het bedrag onderling verdelen. Mocht dat problemen opleveren, dan kun je deze brief downloaden bij de Belastingdienst.

Andere toeslagen waar je (mogelijk) recht op hebt, zijn: kindgebonden budget (kgb), kinderopvangtoeslag, inkomensafhankelijke combinatiekorting en vrijstelling arbeidsplicht. Je hebt ook recht op tegemoetkomingen als je studeert. Regel ook een eventuele kinderalimentatie, en als je een alleenstaande pleegouder bent, kun je een pleegvergoeding aanvragen.

Heb je minder te besteden? Via fondsen kun je ondersteuning krijgen. Denk aan Jeugdfonds Sport en Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Leergeld.

Lees ook: Bieke is bewust alleenstaande moeder van drie kinderen

2. Pas verzekeringen aan

Zijn jij en je partner uit elkaar en woon je nu alleen met je kind? Of heb je voor alleenstaand ouderschap gekozen en is je kind geboren? Dan veranderen je aanslagen en verzekeringen ook. Loop je belastingen en verzekeringen eens na om te zien wat er financieel voor jou verandert. Denk hierbij onder meer aan je zorgverzekering, inboedelverzekering en reisverzekering. Kijk ook naar een overlijdensrisicoverzekering.

3. Maak een begroting

Om meer rust in je hoofd te krijgen als alleenstaande moeder, helpt het om een begroting te maken. Wat komt er maandelijks binnen aan loon en toeslagen? En hoeveel gaat er vervolgens uit? Zo maak je voor jezelf inzichtelijk hoeveel je iedere maand overhoudt of tekort komt. Aan de hand van de begroting kun je vervolgens een gedetailleerd budget maken voor alle potjes. Houd hierbij ook rekening met het bedrag dat je iedere maand wil sparen voor jou en je kind.

4. Vul een noodspaarpot

Niets levert zo veel stress op als geldzorgen. Daarom is het handig om een noodspaarpot te hebben: een financiële buffer waarmee je het drie tot zes maanden kunt uitzingen mocht de nood aan de man komen. Misschien heb je al zo’n spaarpot opgebouwd (in je vorige relatie). In dat geval is het slim om een herberekening te doen. Zit er nog voldoende geld in nu je een alleenstaande moeder bent? Op de website van Nibud vind je meer informatie over hoe vol je spaarpotje ‘moet’ zitten en hoe je hier het beste voor kunt sparen.

Lees ook: Eva zette een community op voor alleenstaande moeders

5. Leef binnen je budget

Open deur of niet, soms is het lastig om te accepteren dat er iets verandert in je financiële situatie. Als dat bij jou (ook) het geval is, is het echt belangrijk om je te houden aan je budget. Hoe meer je boven je stand leeft, toegeeft aan impulsaankopen en meer uitgeeft dan nodig is of kan, hoe groter de kans dat je financiële problemen krijgt.

6.  Spaar voor je pensioen

Of je nu via je werkgever pensioen kunt opbouwen of niet, ook (of juist) als alleenstaande moeder is het belangrijk om geld opzij te zetten voor later. Niets zo vervelend als eindelijk kunnen genieten van je leven ná je carrière als een te klein pensioenpotje hebben.

7. Zoek steun

Het is oké om hulp en steun te zoeken. Dat hele ‘it takes a village to raise a child’ is misschien wel nog meer van toepassing zodra je er alleen voor komt te staan. Informeer ook bij jouw gemeente welke initiatieven er zijn om alleenstaande ouders (met een laag inkomen) te helpen.

8. Stel financiële doelen

Van het aflossen van schulden tot sparen voor een vakantie: door financiële doelen te stellen en daarnaartoe te werken, voelt het nog lekkerder als je het doel eenmaal bereikt. Zeker omdat je er bewust voor hebt gespaard en hard voor hebt gewerkt. Je kunt bij de bank voor ieder doel een spaarpotje maken. Neem die spaarpotjes mee in je begroting en stop er iedere maand geld in. Of spaar voor uitjes en extra’s door naast je baan extra inkomsten te genereren. Hier kun je alvast wat ideeën opdoen.

Lees ook: Nadine is alleenstaande moeder van 12: ‘Voor hem én de kinderen moet ik door’

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je elke maand weer af waar je geld blijft? Houd je inkomsten en uitgaven bij in deze handige budgetplanner en krijg weer grip op je financiën. Een prachtig gebonden exemplaar met hardcover en ruim voldoende ruimte voor notities. Elke maand start weer met een inspirerende quote. Met het bijgeleverde stickervel wordt het bijhouden van een kasboek weer leuk! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images