tips schulden aflossen

5 tips voor het (versneld) aflossen van schulden

Of je nu wat geld achter de hand hebt of niet, er kunnen in het leven situaties voorkomen waardoor je in de schulden belandt. Om je (studie)schuld zo snel mogelijk af te lossen, kun je de volgende tips toepassen.

Tips voor het aflossen van schulden

Schulden hangen als een blok aan je been, zeker in het almaar duurder wordende leven. Om financiële zorgen kun je nachtenlang wakker liggen. Daarom is het wel zo fijn om met het aflossen van schulden aan de slag te gaan. De volgende tips helpen je op weg.

1. Maak een overzicht van de schulden

Welke schulden heb je? Om welk bedrag gaat het? Wat is de rente? Geldt er een minimumbetaling? Het is moeilijk om hiermee geconfronteerd te worden, maar een overzicht van schulden maken is toch echt de eerst stap naar een schuldenvrij bestaan. Bepaal vervolgens wat je prioriteit heeft. Bijvoorbeeld de schuld met de hoogste rente, omdat die je op lange termijn het meeste geld kost.

2. Bepaal je budget

Het is even vervelend, maar om schulden (versneld) af te lossen, heb je een budget nodig. Houd je daar ook aan. Creëer een realistisch budget waarin je inkomsten en uitgaven staan. Kijk ook of je kunt besparen op abonnementen of diensten en gebruik dat geld bijvoorbeeld voor het aflossen van de schulden. Houd er wel rekening mee dat je prioriteit je vaste lasten zijn: die moet je als eerste betalen. Je wil niet nog meer schulden opbouwen om een bestaande schuld af te kunnen lossen.

Lees ook: Rianne: ‘Niemand weet dat wij diep in de schulden zitten’

3. Maak afspraken

Door het overzicht en het budget weet je bij wie je schulden hebt, hoe hoog de schulden zijn en hoeveel geld je maandelijks kunt aflossen. Nu is het tijd om contact op te nemen met de schuldeisers. Kun je een betalingsregeling afspreken? Of kan een deel van de schuld kwijtgescholden worden als je een groter bedrag aflost? Wees voorbereid op het gesprek en zeg pas toe als je inderdaad een x-bedrag kunt overmaken, omdat daar ruimte voor is in je budget.

4. Zorg dat er meer geld binnenkomt

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan: zorgen dat er meer geld binnenkomt. Ga bij jezelf na of je niet ergens geld laat liggen. Heb je recht op een salarisverhoging? Ben je toeslagen misgelopen waar je wel recht op hebt? Of heb je doordeweeks nog wat uren over, waardoor je van je hobby misschien een side hustle kan maken? Zelfs spullen verkopen levert al een extra zakcentje op dat je weer in de aflospot kunt stoppen.

5. Houd alle uitgaven bij

Een overzicht maken van je schulden en een budget bepalen voor het aflossen van diezelfde schulden is nodig, maar het is minstens zo belangrijk om gedurende de maand je uitgaven bij te houden. Met behulp van zo’n (geld)planner kun je tot op de cent exact noteren hoeveel geld eruit gaat en of je op schema ligt wat betreft je budget.

Lees ook: Zij zaten diep in de schulden, maar kwamen eruit: ‘Ik heb weer een leven’

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je ook regelmatig af waar je geld gebleven is? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ook niet inzichtelijk waar hun geld precies naartoe gaat. Door elke uitgave op te schrijven en een maandelijkse samenvatting te maken, kan jij je financiële situatie in kaart brengen en vervolgens bijsturen waar nodig. De budget planner van Vultera gaat je hierbij helpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images