pensioen

Zoveel ‘moet’ je sparen voor een fijn pensioen

Vanaf je 21ste kun je beginnen met pensioen opbouwen via een pensioenfonds. Misschien heb je al een fijne pensioenregeling via je werk, misschien moet je het zelf zien te rooien. Maar welk bedrag heb je nodig om straks een comfortabel leven te leiden?

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde. Vaak wordt aangehouden dat je zeventig procent van je huidige salaris nodig hebt. Pensioenfondsen keren namelijk zeventig procent van het laatst verdiende inkomen of gemiddelde inkomen aan jou uit. Niet iedereen haalt dat, waardoor je te maken krijgt met een pensioentekort.

Een rekensom. Bij een nettosalaris van € 2500 wil je na je pensioen dus € 1750 overhouden (inflatie niet meegerekend). Bij een salaris van € 3000 is dat € 2100. Heb je een inkomen van € 3500, dan heb je na je pensioen een netto-inkomen van € 2450 per maand nodig, en zo kun je voor jezelf het rekensommetje maken.

Maandelijkste kosten

Ondanks deze maatstaf heeft de één er meer dan genoeg aan, terwijl de ander er niet van rondkomt. Het is slim om naar je huidige uitgaven te kijken. Welke uitgaven veranderen zodra je jouw pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt?

Factoren die invloed hebben op de maandelijkste kosten zijn bijvoorbeeld het aflossen van de hypotheek (of al hypotheekvrij kunnen leven), kinderen die uit huis zijn en minder reiskosten. Anderzijds kun je méér geld uitgeven aan andere zaken. De energierekening wordt hoger als je vaker thuis bent en misschien besteed je maandelijks meer geld aan hobby’s.

Hoeveel moet ik nog sparen?

Als er een gat zit tussen hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel je nodig denkt te hebben, moet je dat bedrag zelf aanvullen middels sparen of beleggen. Een fictief voorbeeld: je hebt een netto-inkomen nodig van € 2450 per maand na je pensioen om rond te komen en je levensverwachting na de pensioengerechtigde leeftijd is 25 jaar. Dan heb je een bedrag van € 2450 x 12 maanden x 25 jaar = € 735.000 nodig. Trek daar de tot nu toe opgebouwde pensioen en AOW voor die periode van af, en je hebt het nog aan te vullen gat.

Kies je voor pensioensparen, dan kun je niet lukraak geld overboeken naar de rekening. Je mag maximaal de beschikbare jaarruimte inleggen. Voor pensioensparen geldt: hoe eerder je begint, hoe beter. De lasten worden hierdoor lager en je bouwt meer pensioen op. Wil je meer duidelijkheid over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.

Tip van de redactie

In FIRE legt Charlotte aan de hand van haar eigen verhaal uit hoe je de weg naar financiële vrijheid plant. ‘FIRE’ staat voor Financial Independence, Retire Early. Dankzij dit boek zal jouw relatie met geld verbeteren: je leert een slim financieel plan uitstippelen en succesvol beleggen, sparen en investeren. Hierdoor word je financieel onafhankelijk en kan je, met wat geluk, vroeger dan voorzien met pensioen.

Fire
Bekijk bij bol.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Care Is