Quooker vs waterkoker

Quooker of de ‘gewone’ waterkoker: wat is de zuinigste optie?

In steeds meer Nederlandse huishoudens zie je ze terug: kokend water kranen, zoals die van Quooker. Erg handig om binnen een paar seconden een kop thee op tafel te zetten of om pasta te koken. Maar zijn deze kranen eigenlijk wel zo energiezuinig? Of kun je beter kiezen voor een “ouderwetse” waterkoker?

Quooker

Een Quooker heeft een waterreservoir dat zichzelf vult met koud leidingwater. Dat water wordt aan de kook gebracht, wat ongeveer tussen de tien en twintig minuten duurt. Daarna wordt het constant op een temperatuur van 110 graden gehouden. Hierdoor krijgen legionellabacteriën geen kans om het drinkwater aan te tasten, maar verbruikt de kraan wel constant energie.

Waterkoker

Bij een waterkoker is de kans op waterverspilling een stuk groter dan bij een kokend water kraan. Je kookt namelijk vaak meer water dan je uiteindelijk nodig hebt. Bij een kokend water kraan tap je in principe precies zoveel water af als je nodig hebt. Wel verbruikt een waterkoker over het algemeen minder stroom, al ligt het natuurlijk wel aan het model en merk.

Verbruik van een waterkoker

De hoeveelheid stroom die je waterkoker verbruikt kun je zelf berekenen. Schat in hoeveel minuten je de waterkoker per dag gebruikt. Vermenigvuldig dit met het aantal dagen dat je ‘m gebruikt. Deel deze uitkomst vervolgens door zestig (het aantal minuten per uur) en vermenigvuldig de uitkomst met het aantal kilowatt dat de waterkoker verbruikt. Dit vermenigvuldig je uiteindelijk met het stroomtarief.

Aardig wat stroom

Het verbruik ligt uiteindelijk aan het gebruik van de kraan of de waterkoker. Een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom. Vooral als je kokend water kraan het hele jaar aan staat, verbruikt de kraan aardig wat stroom. Het aan de kook houden van het water kost tien joule per seconde. Dit kun je vergelijken met een spaarlamp die het hele jaar brandt.

De beste optie voor theeleuten

Maar wanneer je een echte theeleut bent, kan een Quooker wel een betere optie zijn. Zet jij je waterkoker meerdere keren per dag aan? Dan verbruik je uiteindelijk meer energie dan met een kokend water kraan. De conclusie: tenzij je altijd kokend water afmeet of hele potten thee leegdrinkt, is een Quooker zuiniger.

De kraan uitzetten

De kranen zijn dus erg handig en over het algemeen zuiniger, maar je kunt je afvragen of het nodig is om hem de hele dag te laten koken. Daarom kun je de kraan ook (tijdelijk) uitzetten, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat. Of in periodes wanneer je bijna geen kokend water gebruikt.

Vriendin’s favoriet

Heb je hulp nodig bij je goede voornemen om van je schulden af te komen of wil je consuminderen? Dan is Zuinig leven voor Dummies echt iets voor jou! Dit boek staat vol met tips over hoe je kunt bezuinigen op alle mogelijke kosten, van boodschappen tot cadeautjes voor allerlei gelegenheden. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Bron: Schefferkeukens.nl, Volkskrant
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.