6 veelvoorkomende communicatieproblemen in je relatie (en hoe je ze oplost)

6 veelvoorkomende communicatieproblemen in relaties (en hoe je ze oplost)

Men zegt niet voor niets dat communicatie de sleutel is tot een goede relatie. Wat te doen als je op dat vlak tegen de nodige problemen aanloopt? Vriendin helpt je op weg.

Veelvoorkomende communicatieproblemen in relaties

Het is in ieder geval een geruststelling dat geen één relatie perfect is. In iedere relatie krijg je te maken met communicatieproblemen. Hieronder worden zes situaties geschetst die voor jou misschien wel herkenbaar zijn. Dankzij praktische tips leer je er beter mee omgaan en kun je ze in de toekomst voorkomen.

Situatie 1: constant ruzie over kleine dingen

Rondslingerende sokken, vergeten om de vaatwasser uit te ruimen, een lege koelkast: in een gezonde relatie ontkom je heus niet aan meningsverschillen, maar als je merkt dat je constant ruzie maakt over onbelangrijke zaken, is dat een teken aan de wand.

Probeer deze situatie aan te pakken door een stap terug te doen. Is het nu echt de moeite waard om een ruzie te beginnen omdat de sleutels niet op de juiste plek in huis liggen? Zoom uit, kijk naar het grotere plaatje en tel wat vaker tot 10.

Lees ook: Laura: ‘We werken allebei, maar thuis doet hij he-le-maal niks’

Situatie 2: conflicten die niet worden opgelost

Je hebt nu eenmaal niet altijd zin om conflicten op te lossen. Misschien was het gisteravond bonje, maar vind je het makkelijker om nu te denken: laat maar zitten, ik parkeer mijn gevoelens. Het gevaar is dat je gefrustreerd kunt raken, maar ook dat conflicten steeds opnieuw opduiken.

De oplossing hier is om tijd te nemen voor open communicatie. Ga op een goed moment met elkaar zitten, leg uit hoe je je allebei voelt, deel je gevoelens en respecteer elkaar door actief te luisteren. Door begrip te tonen kun je aan een compromis werken.

Situatie 3: weinig emotionele steun

Je relatie komt onder druk te staan als je je niet gesteund voelt. Oók als je emotionele steun mist vanuit je partner. Als je je niet begrepen of gesteund voelt, neem je afstand in een relatie.

De oplossing is om te luisteren naar de behoeften en zorgen van je partner en te laten zien dat je er voor elkaar bent. Soms is de oplossing simpelweg luisteren, niet zenden en advies geven.

Situatie 4: veel verwijten

Merk je dat je in een situatie bent beland waar er vooral beschuldigingen en verwijten over en weer gaan? Dan zijn jullie de relatie aan het schaden. Zeker als je merkt dat je niet lekker in je vel zit, of als je partner zich niet goed voelt, kan dit gedrag er in sluipen en zorgen voor serieuze communicatieproblemen.

De oplossing is om vanuit ik te praten in plaats van jij. In plaats van te zeggen: “Jij luistert nooit naar me”, kun je zeggen: “Ik voel me niet gehoord wanneer…” Dit vermindert de verdedigende reactie van je partner en opent de deur naar betere communicatie.

Lees ook: Mieke: ‘Ik ben 54, hij 27. En dat vinden veel mensen raar’

Situatie 5: moeilijke gesprekken vermijden

Misschien is het probleem in jouw relatie misschien wel dat er niet veel confrontatie is, omdat je moeilijke gesprekken mijdt. Dat doen mensen soms om conflict te voorkomen. Maar vermijding kan leiden tot opgekropte emoties en spanning.

De oplossing is om een veilige plek in je relatie te creëren voor moeilijke gesprekken. Kies een geschikt moment en plaats, blijf kalm en praat vanuit je zelf (ik vind, ik voel) om je gevoelens te uiten. Weet dat het oké is om het oneens te zijn, zolang je respectvol blijft en de ander niks verwijt.

Situatie 6: onderbreken en niet luisteren

Soms zijn we zo gefocust op wat we willen zeggen dat we onze partner niet echt horen. Dit helpt niet bij goede communicatie. De oplossing is om bewust te zijn van je luistervaardigheden. Geef je partner de ruimte om te praten zonder hem of haar te onderbreken. Stel vragen als iets onduidelijk is en laat merken dat je luistert en begrip toont.

Vriendin’s favoriet

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images