Met dít stappenplan krijg je meer inzicht in je financiën
25 februari 2021
Door het afgelopen chaotische jaar heb je misschien meer geldzorgen dan anders. Dit stappenplan zorgt voor wat meer rust en geeft inzicht in je financiën.
Stap 1: maak een financiële to-dolijst
Alle to-do’s opschrijven die te maken hebben met je financiën, schept orde in de chaos. Noteer gewoon de ongeopende enveloppen, openstaande rekeningen, tikkies die verstuurd moeten worden, losse bonnetjes die verzameld moeten worden, dat ongelezen bericht van de Belastingdienst. Je zult zien: afstrepen was nog nooit zo lekker!
Tip: voorkom uitstelgedrag: markeer bij elk item wanneer het actiepunt gefikst moet zijn.
Stap 2: wat is jouw geldblokkade?
Hoe zie jij geld? Gaf jouw moeder het altijd uit als water? Grote kans dat jij ook een gat in de hand hebt. Was er vroeger financiële krapte? Dan ben je eerder geneigd om te denken in schaarste dan in overvloed. Schrijf al jouw overtuigingen over geld op. Welke ideeën zijn achterhaald? En welke zou je willen verbeteren? Verander bijvoorbeeld ‘Ik moet hard werken voor geld’ in ‘Ik verdien mijn geld moeiteloos en met plezier.
Lees ook: Pas op: mogelijk moet je gaan betalen om contant geld op te nemen
Stap 3: praat erover
Het lucht op om te praten over geldissues. Vraag bijvoorbeeld eens aan een vriendin hoe zij haar financiën regelt.
Stap 4: houd zicht op de geldstroom
Weet jij waar je geld elke maand blijft? Volgens onderzoek van het Nibud weet de helft van de huishoudens niet wat ze maandelijks kwijt zijn aan bijvoorbeeld abonnementen. De meeste mensen denken een paar abonnementen te hebben, terwijl het merendeel er 5 tot 10 heeft! Maak een overzicht hoeveel je waaraan uitgeeft (woning, kleding, eten, verzekeringen) én wat je te besteden hebt.
Tip: een handige budgettool van Nibud vind je op hun website. Kies Consumenten, klik onder Bereken het zelf op Persoonlijk budgetadvies.
Stap 5: let op de kleintjes
Op een aanbieding van een paar euro ga je sneller in omdat je het minder in je portemonnee voelt. Reken kleine bedragen meteen door naar de totale uitgave op maand- of jaarbasis. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Stop de euro’s die je bespaart in een leuke spaarpot!
Beeld: Getty Images