Is je stoel beschadigd? Tijd voor een makeover!

Is je stoel beschadigd? Tijd voor een makeover!

Ken je dat moment? Je favoriete stoel in de woonkamer begint er steeds gehavender uit te zien. Of die kat van je heeft het opnieuw gemunt op de armleuningen. Je zou ‘m wel naar de vuilstort kunnen brengen, maar wacht eens even! Er zijn betere, meer duurzame manieren om je stoel een nieuw leven te geven. En het goede nieuws: het hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.

Wegwerpmaatschappij vs Duurzaamheid: Kies jij voor hergebruik?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt in Nederland jaarlijks ruim 1,5 miljoen ton aan grofvuil opgehaald. Een flink deel daarvan bestaat uit meubels die niet meer in topstaat zijn. Dat is zonde, zeker als je bedenkt dat een goed onderhouden meubelstuk gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar meegaat. Het kan dus veel duurzamer!

De makeover: van shabby naar chic met een stoelhoes

Een stoelhoes kan het hele uiterlijk van je stoel in een mum van tijd veranderen. En het mooiste is, je kunt kiezen voor verschillende stijlen en kleuren afhankelijk van het seizoen. Herfst in aantocht? Ga voor een hoes in warme tinten. Een versleten stoel kan er ineens weer fris en modern uitzien, zonder dat je een compleet nieuw meubelstuk moet kopen.

Het installeren van zo’n stoelhoes is meestal een fluitje van een cent. Je trekt het over de zitting en leuningen en voilà! Je hebt in feite een “nieuwe” stoel.

Tips om extra lang te genieten van je stoel, met of zonder hoes

Net zoals je zuinig bent op je andere bezittingen, wil je ook dat je stoel zo lang mogelijk meegaat. Maar hoe zorg je daar nu voor?

Het is meer dan alleen af en toe schoonmaken. Het gaat om regelmatig onderhoud en bewust gebruik. Die stoelhoes kan wonderen verrichten als het gaat om bescherming, maar er zijn meer manieren om de levensduur van je stoel te verlengen. Hier zijn wat suggesties:

  • Regelmatig stofzuigen: Zand en andere kleine deeltjes kunnen de stof sneller laten slijten. Even snel de stofzuiger er overheen en je verlengt de levensduur.
  • Vlekken meteen behandelen: Een ongeluk zit in een klein hoekje. Behandel vlekken meteen om permanente schade te voorkomen.
  • Wissel van zitplek: Dit klinkt misschien raar, maar door af en toe van zitplek te wisselen, voorkom je dat één deel van de stoel sneller slijt dan het andere.
  • Draai de kussens regelmatig om: Als je stoel losse kussens heeft, is het slim om deze regelmatig om te draaien. Zo wordt de slijtage gelijkmatig verdeeld en voorkom je dat één kant te snel versleten raakt.

Jouw stoel, jouw herinneringen

We hebben het al gehad over de praktische kant van een stoelhoes, maar laten we ook de emotionele waarde van je meubels niet vergeten. Die ene stoel in je woonkamer waarin je altijd je boek leest, of waar je op zat tijdens belangrijke levensgebeurtenissen; die gooi je niet zomaar weg. Je hebt herinneringen opgebouwd met dit meubelstuk. En die zijn vaak onbetaalbaar.

Door een beetje tijd en liefde te investeren in het onderhoud, of door simpelweg een meubelhoes aan te schaffen, kun je nog jaren genieten van die mooie momenten. En weet je wat? Je helpt ook nog eens mee aan een duurzamere wereld.

Dus voordat je die stoel aan de kant schuift, denk eens aan alle mooie momenten die er nog in het verschiet liggen. Een klein beetje moeite kan een groot verschil maken. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je hart.

Dit artikel is een externe bijdrage.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.