Ontwerp Zonder Titel 2023 02 03t125101.455

Twijfel je over een hond? Stel jezelf dan déze 7 vragen

Twijfel je over een hond? Stel jezelf dan déze 7 vragen zodat je uiteindelijk een verstandige beslissing kunt nemen.

1. Wat zijn de kosten?

Een hond brengt de nodige kosten met zich mee. Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen:
Wil je een rashond of ga je voor een adoptiehond?
Wil je je hond laten steriliseren of castreren?
Welke vaccinaties heeft de hond nodig?
Wil je een training volgen of wil je de hond zelf commando’s leren?

Het eerste jaar van een hond is vaak duur. Denk aan vaccinaties en verzekeringen die je af moet sluiten. Daarnaast zijn er soms ook onverwachtse kosten zoals een spoedbezoekje aan de dierenarts.

Ga voor jezelf na of je het financieel goed genoeg voor elkaar hebt om een hond in huis te halen.

2. Past een hond binnen jouw huidige levensstijl?

Hoe ziet je leven er op dit moment uit? Ben je veel thuis of ben je stiekem best vaak weg door werk of door een druk sociaal leven? Reis je graag en hoe zien deze reisjes er dan uit? Heb je voldoende tijd om een hond goed te kunnen verzorgen en voldoende aandacht te geven?

3. Past een hond in jouw gezinssituatie?

Misschien heb je kinderen en vraag je je af of een hond wel binnen jouw gezinssituatie past. Een voordeel van een hond, is dat deze allergieën bij kinderen vermindert. Het is in dit geval wel verstandig om voor een kindvriendelijke hond/ras te kiezen. Ga eventueel met je kinderen het gesprek aan over een hond. Hoe zien zij dit voor zich en welke taken zouden zij op zich willen nemen?

Lees ook: 5 x ideale vakantie met de hond in Nederland

4. Trimmen van een hond

Er zijn bepaalde honden waarbij trimmen noodzakelijk is en regelmatig moet gebeuren. Langharige honden zul je zo’n één keer per vier tot zes weken moeten trimmen. Sommige honden zou je zelf kunnen trimmen en kun je kosten besparen, maar voor andere honden wordt een professionele trimsalon aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan een poedel of een Bichon frisé. Tot slot wordt het aanbevolen om je hond iedere dag te borstelen. Zo verwijder je loszittende haren en maak je de vacht schoon.

5. Hoe wil ik mijn hond trainen?

Als je een adoptiehond in huis haalt, bestaat er een kans dat er bepaalde trauma’s of angsten zijn. Het kan dan fijn zijn om met een professionele trainer aan de slag te gaan. Dit brengt kosten met zich mee. Een puppy kun je wellicht zelf trainen, maar bedenk je dan goed hoeveel tijd en energie je hierin wil steken en of dit haalbaar is. Vaak is een cursus met andere honden ook goed voor de socialisatie van de hond.

6. Welke voeding kies ik?

Goede voeding voor een hond is belangrijk, maar ook prijzig. Verdiep je van te voren in hondenvoer en welke jou gezond lijkt en past binnen je budget. Daarbij is het ook nog afwachten hoe je hond op het voer reageert en kan het zo zijn dat je later alsnog moet switchen.

7. Een puppy of een senior hond?

Als je hebt besloten dat je graag een hond wil, is het de vraag of je een puppy of een senior hond zou willen. Een puppy is heel schattig en het is mooi dat je zijn of haar hele groeiproces mag meemaken. Vergeet niet dat een puppy veel werk is en in het begin voor slapeloze nachten kan zorgen. Een puppy is veel werk en als je hier geen tijd voor hebt, zou een senior hond misschien een betere keuze zijn. Vaak is een senior hond rustiger en heeft al zijn of haar eigen routine.

Tip van Vriendin

In Door de ogen van de hond van Jos Oosting komen alle obstakels aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Foto: GettyImages
Bron: Purewow.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.