Thuis

Hoera! Feitjes over jarig Canada

Canada bestaat vandaag 150 jaar. We zetten de leukste weetjes over dit land op een rij.

Voordat Canada een eigen president kreeg (in 1867) werd het land eerst door de Fransen gekoloniseerd. In 1763 werd het Canadees grondgebied eigendom van de Britten. Er vonden belangrijke veldslagen plaats tussen de Engelsen en Amerikanen.

Canada werd automatisch betrokken bij de Eerste Wereldoorlog, omdat het land beperkte onafhankelijkheid had en bleef deels onder de controle van de Britten.

Door de jaren heen is Canada tweetalig gebleven: Frans en Engels.  

Wie jarig is, trakteert
Om de verjaardag van het land te vieren, nodigt Canada je dit jaar uit om gratis de natuurparken te verkennen. Normaal kost een jaarpas € 68,-.

Dat verdient een bloemetje 
Canada steunde Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als dank stuurt Nederland ieder jaar nog 20.000 tulpenbollen naar het jonge land.

Veilig land
Volgens de Globale Vredesindex (opgesteld door Institute of Economics and Peace) staat Canada op plek 8 van veiligste landen ter wereld.

Hieperdepiep 
Op 1 juli viert Canada de nationale feestdag: Canada Day. Op deze dag viert Canada de dag dat het land ontstond in de huidige vorm (1 juli, 1867). De dag wordt uitbundig gevierd met onder andere vuurwerk.

Geintje, bedankt 
In de Amerikaanse serie How I Met Your Mother maken Amerikaanse personages veel flauwe grappen over hun Canadese vriendin Robin. Een beetje te vergelijken met de grappen die Nederlanders over Belgen maken. 

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram