vrouw kind moeder

Hoe begeleid je je kinderen bij een scheiding?

Als je met iemand gaat trouwen dan sta je daar natuurlijk niet met de gedachte in je hoofd dat je ooit ook weer gaat scheiden. Toch komt dat helaas wel heel vaak voor.

Volgens het CBS eindigt in ons land namelijk maar liefst een derde van de huwelijken in een echtscheiding. Een scheiding aanvragen wordt dus vaak gedaan in Nederland. Dit is natuurlijk een emotionele gebeurtenis waar veel bij komt kijken, zo mag je je kinderen ook zeker niet vergeten gedurende deze periode. Kids reageren vaak verschillend op het nieuws dat hun ouders gaan scheiden, toch zie je vaak dat ze angstig, boos of onzeker reageren. Je moet ze dit ook echt laten zijn als dit nodig is. Daarnaast is het wel van belang om je kinderen te begeleiden, wat mogelijk is met behulp van de onderstaande tips.

De juiste uitleg geven

Het is niet meer dan logisch dat kinderen behoefte hebben aan een uitleg over de scheiding. Doe dit dan ook, maar pas de informatie wel aan op hun leeftijd. Je moet hierin proberen om de andere ouder niet af te vallen, het is zelfs beter om als ouders samen uitleg te geven over de scheiding. Kan dit niet samen? Spreek dan vooraf af hoe jullie het gaan uitleggen aan jullie kinderen. Het is hierbij vooral van belang dat je benadrukt dat de scheiding een keuze geweest is tussen jou en je ex-partner. Je kind is dus zeker niet de oorzaak van de echtscheiding. Dit is cruciaal, aangezien veel kinderen het gevoel hebben dat zij de scheiding veroorzaakt hebben.

Je kind laten praten

Daarnaast is het ook belangrijk om je kind te laten praten, waarbij jij de tijd moet nemen om goed te luisteren. Praat je met je kind over de echtscheiding? Spreek dan op een rustige en neutrale toon. Ook moet je niet direct reageren met oplossingen, het is juist beter om het verhaal van je kinderen zo weinig mogelijk te onderbreken. Hierdoor kan je zoon en/of dochter zich echt gehoord voelen. Niet alleen jij kunt dit doen, ook de mensen in je omgeving kunnen je kinderen steun bieden. Ook zij kunnen hen een luisterend oor bieden. Het is wel slim om hier mensen naar te vragen, zoals bijvoorbeeld je ouders of andere familieleden.

Samenwerken met je ex-partner

Je moet niet via je kind communiceren met de andere ouder. Het is juist belangrijk dat je als ouders samen een manier vindt om tot afspraken te komen, wat je dus niet via de kinderen moet doen. Je moet daarentegen wel de kids uitleggen dat de relatie van de ouders nu heel anders wordt, maar maak direct ook duidelijk dat je vader en moeder wel de ouders blijven. Je moet proberen om deze twee relaties in gesprekken over de verzorging en opvoeding van de kids uit elkaar te houden. Hiervoor moet je dus wel goed samenwerken met je ex-partner. Je zult je kinderen meer veiligheid bieden als ze merken dat jullie nog steeds samenwerken als ouders.

Partnerbijdrage: gratisscheiden.nl