Thuis

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt

Volgende week is het officieel zomer! Dit betekent dat we ons weer gaan vergrijpen aan het kopen van een nieuwe zonnebril. Maar een nieuwe zonnebril kopen is niet altijd gemakkelijk. De bril moet leuk zijn en lekker zitten, maar nog belangrijker: het moet je ogen goed beschermen.

UV-straling
Vaak heb je niet eens door dat je te lang in de zon kijkt of dat de zon te fel voor je ogen is. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle mensen op latere leeftijd last krijgt van staar, omdat ze te veel UV-straling in de ogen hebben gekregen. Gevolgen van UV-straling zijn vaak niet direct te merken, maar toch is staar een van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je een goede zonnebril draagt. Beschermen voor de ogen is op jonge leeftijd al belangrijk. Zorg daarom ook dat je kinderen goed beschermt zijn. 

Je hoeft natuurlijk niet meteen bij elk zonnestraaltje de zonnebril te pakken. Maar in de zomer is het wel belangrijk dat je goed oplet. De zon is tussen twaalf en drie uur het sterkst. Op deze momenten lopen je ogen het meest gevaar. Het gaat dan niet om de temperatuur, maar om de plek waarop de zon staat. Je kunt dit gemakkelijk bekijken op verschillende apps.

Verschillende categorieën
Maar welke bril beschermt dan goed? Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Zonnebrillen hebben een CE keurmerk. Dit keurmerk geeft aan wat voor een bril het is. Zit je bijvoorbeeld veel op het water? Dan is het van belangrijk om een bril in categorie 4 te kopen. Deze zijn namelijk geschikt voor fel weer, zoals in de bergen of op het water.

Benieuwd naar de andere?
– categorie 0: geschikt voor bewolkt weer
– categorie 1: geschikt voor bewolkt tot zwak zonlicht
– categorie 2 : geschikt voor matig zonnig weer
– categorie 3 : geschikt voor helder en fel zonlicht

Niet alleen je ogen
Maar niet alleen je ogen worden beschermt met een goede bril. Het helpt ook je huid rondom je ogente beschermen. De huid rond je ogen is ontzettend dun, wanneer je geen goede bril hebt moet je meer knijpen. Dit zorgt voor rimpels in je gezicht en kraaienpootjes.

Kleuren glazen
Ook niet geheel onbelangrijk is het kiezen van een kleur van je glazen. Hier zit ook een groot verschil in. Kleuren van glazen heeft echter niets te maken met de bescherming van UV-straling. Het geeft je puur en alleen een ander zicht. Iedereen heeft hier natuurlijk een andere voorkeur voor.

– Bruine glazen: Deze zorgen voor mindere verblinding door het zonlicht. Bruine zonnebrilglazen vervormen wel meer de kleuren en maken het zonlicht erg wazig.
– Grijze glazen: Verminderen de sterkte en felheid van het zonnelicht, en geven ook de kleuren perfect weer.
– Groene glazen: Deze beperken de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Groene zonnebrilglazen zorgen voor een duidelijk contrast.
– Roze glazen: Deze zijn uitstekend geschikt voor watersporters. Roze zonnebrilglazen bezorgen ons een uitstekend contrast tegen zowel een blauwe als een groene achtergrond.
– Gele glazen: Deze verscherpen ons zicht, maar vervormen de kleuren.

Belangrijk tijdens het kopen
Onderzoek wijst daarnaast uit dat het belangrijk is om de bril een tijdje op te zetten wanneer je hem koopt. Gaat hij op een gegeven moment knellen? Zakt hij niet van je neus af? Maar wandel ook even naar buiten. Zijn de glazen fijn wanneer je in de zon kijkt of voel je je ogen alweer knijpen. Dan is de bril waarschijnlijk toch niet helemaal voor je weggelegd.

Denk goed na wanneer je een zonnebril aanschaft. Koop niet zomaar een bril, maar eentje die voldoet aan deze eisen. Zo heb je er lang plezier van én worden je ogen goed beschermt! De zomer kan beginnen! 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram