Woonkamer

Geef je deur een make-over met nieuwe deurklinken

Wanneer je denkt aan het opknappen van je woning, dan denk je wellicht aan een nieuw behangetje of een verse lik verf op de muur. Je vervangt de gordijnen en laat wellicht de stoelen uit de eetkamer opnieuw stofferen.

Bij een opknapbeurt kijken we vaak naar de grote dingen die direct een duidelijke verandering laten zien. Grote meubels, vloerkleden, de muren en de lampen zijn dan vaak het eerst waar we mee aan de slag gaan. Maar… de details mogen niet vergeten worden. Daar waar je in de badkamer gaat voor nieuwe kranen, mag je in het hele huis ook eens kijken naar nieuwe deurklinken. Want ook die bepalen de look van je woning.

Binnenkomer

De deurklink is het eerste wat iedereen vast pakt wanneer je een woning binnen gaat. Vervolgens kom je zowel om als in het huis overal deuren tegen die een deurklink hebben. Deurklinken die op een buitendeur zitten, zijn onderhevig aan verschillende veiligheidsregels. Daarom zal je die niet zo snel vervangen. Maar de deuren van de badkamer, slaapkamer, keuken en woonkamer mogen best een update krijgen. En een stijlvolle deurklink maakt je interieur echt helemaal af.

Passend bij het interieur

Heb je een modern interieur, waarbij strakke lijnen, een industriële uitstraling en de kleuren zwart en wit de boventoon voeren? Heb je dan al aan net zulke strakke, zwarte deurklinken gedacht? Zwarte deurklinken zijn stijlvol en complimenteren de rest van het interieur. Ze staan vooral erg mooi op een witte deur als je voor een moderne look gaat. Of voor een interieur met gouden accenten. Daarnaast kunnen zwarte deurklinken ook heel chic staan op robuuste deuren met een landelijk karakter. De landelijke stijl kent bijvoorbeeld gietijzeren accenten en daar doet een zwarte deurkruk met een matte finish ook aan denken. Een lepel deurklink past perfect bij deze stijl. Is zwart toch niet helemaal jouw smaak, dan heb je nog ruime keuze uit andere kleuren. Messing bijvoorbeeld, maar ook wit, zilverkleurig en tweekleurig komen voor. En wat dacht je van een combinatie met hout?

Retro of modern

Deurklinken zijn er in verschillende vormen en maten en voor iedere ruimte. Zo kun je op de deur van de wc of badkamer een deurklink met schild en slot plaatsen in stijl met de deur en ruimte die er achter ligt. Misschien wil je wel een sierlijk rozet op de deur of wordt het toch een schild met sleutelgat. Er zijn zelfs echte deurknoppen om als deurbeslag te gebruiken. Deze geven de deur weer een heel andere look en passen misschien wel goed bij je woonkeuken.

Rozet vs. schild

De deurklink moet natuurlijk op de deur worden bevestigd, anders heb je er natuurlijk weinig aan. Het mechanisme is al verwerkt in de deur, maar dit kun je zelf aanpassen met een sleutelgat. Uiteraard moet er dan nog wel een cilinderslot in de deur worden geplaatst. Om de deurkruk uiteindelijk op de deur te kunnen plaatsen, zet je ook een schild of rozet tegen de deur. Een schild is langwerpig, de rozet rond en een stuk kleiner. Het voordeel van een schild is dat deze inclusief sleutelgat of draaislot voor de deur geleverd kan worden. Bij een rozet past dit niet en zet je meestal een tweede rozet op de deur waarin de uitsnede voor het sleutelgat of de draaiknop voor het slot is verwerkt. Welke soort je kiest (dus een deurklink met een rozet of een schild) hangt helemaal af van de stijl van het interieur en wat jij natuurlijk mooi vindt. Rozetten zijn rond, ovaal of vierkant. Door de kleinere vormgeving vallen ze minder op dan een langwerpig schild.

Eén stijl door het huis

Deurklinken koop je niet ieder jaar, dus het is goed om deurklinken uit te zoeken die perfect aansluiten bij je interieur. Je kan ervoor kiezen om dezelfde stijl in het hele huis te gebruiken. Zo maak je er een mooie eenheid van. Vooral in appartementen, bungalows en andere gelijkvloerse woningen is het aan te raden om dezelfde deurklinken te nemen. Waarschijnlijk richt je de woning ook in dezelfde stijl in, dus is het handig om daar de deurklinken op aan te passen.

Of toch niet?

Heb je een woning met meerdere verdiepingen? Dan mag je best per verdieping met de deurklinken spelen. Zo kun je de landelijke verdieping beneden zwarte deurklinken geven en je romantische bovenverdieping matte zilverkleurige. Zo geef je de deuren van iedere verdieping toch weer even een ander karakter.

Ga je binnenkort je interieur een opknapbeurt geven? Vergeet de deurklinken niet!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met mooideurbeslag.nl