
Dit gebeurt er met je als je huis altijd rommelig is
Tekst: Vera Guldemeester
6 juli 2025
We kennen het allemaal: rondslingerende sokken, een aanrecht vol kopjes, stapels met papieren die mysterieuze hoogtes bereiken en een kledingstoel die eigenlijk al maanden als ‘kast’ fungeert. Ach ja, druk leven, toch?
Maar wist je dat een rommelig huis méér met je doet dan je denkt? Je huis is namelijk niet zomaar een plek. Het is jouw veilige basis, je oplaadstation, je rustpunt. En als daar altijd chaos heerst, kan dat flink invloed hebben op hoe je je voelt.
Altijd een rommelig huis? Dit doet het met je
Je hoofd raakt óók vol
Een rommelig huis staat gelijk aan een rommelig hoofd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een visueel drukke omgeving je brein overprikkelt. Zelfs als je denkt dat je eraan gewend bent, zorgt die chaos op de achtergrond voor onbewuste stress. Gevolg? Je voelt je sneller onrustig, gestrest of opgejaagd, ook al is er niets aan de hand. De rommel fluistert als het ware constant: ‘je moet nog opruimen, je loopt achter met alles, je hebt geen controle’. Niet echt ontspannen, toch?
Je stelt dingen vaker uit
Een rommelig huis werkt verlammend. Je ziet door de troep de wasmand niet meer. En dat leidt vaak tot uitstelgedrag. ‘Ik begin wel met werken als ik eerst even opruim’ en daarna: ‘O, maar waar begin ik dan?’ En weer iets later: Netflix aan. Herkenbaar? Een opgeruimde omgeving geeft overzicht en daarmee ook motivatie om taken aan te pakken.
Je schaamt je sneller
Even spontaan iemand uitnodigen? Hmm… liever niet, want het huis is een puinhoop. Dat gevoel van schaamte kan ertoe leiden dat je jezelf (en anderen) onbewust op afstand houdt. Zonde! Want je hoeft geen woonblad-interieur te hebben om mensen welkom te laten voelen. Maar een beetje basisrust helpt wel.
Je slaapt minder goed
Jawel, zelfs je nachtrust kan lijden onder een rommelige omgeving. Vooral als je slaapkamer niet echt een rustgevende plek is. Je brein komt moeilijker tot rust als er visuele onrust is. Probeer het eens: leg vanavond even alles van je nachtkastje in een lade, ruim je was op en maak je bed netjes op. Wedden dat je beter slaapt?
Je mist rustmomenten
Opruimen kost tijd, maar niet opruimen kost energie. En die mentale ruis zit vaak precies in de weg op momenten dat je zou moeten ontspannen. In een opgeruimde omgeving merk je sneller: hé, ik heb echt even tijd voor mezelf nu.
Het hoeft niet perfect te zijn
Geen paniek: je hoeft heus geen minimalist te worden of Marie Kondo-gewijs elk object te bedanken voor z’n dienst. Het gaat erom dat jouw huis jóu dient, en niet andersom. Kleine tip: begin met 10 minuten per dag. Eén lade, één plank of één hoekje. Elk beetje rust telt. En wie weet merk je snel: hoe opgeruimder je huis, hoe opgeruimder jij je voelt.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Westwing.nl
Foto: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Vera Guldemeester
Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.
Meer van Vera