Placeholder

Discriminatie door zwangerschap…

Vanavond wordt er in het programma Altijd Wat aandacht besteed aan vrouwen die tijdens hun werk werden gediscrimineerd, omdat zij zwanger waren.

Vanavond wordt er in het programma Altijd Wat aandacht besteed aan vrouwen die tijdens hun werk werden gediscrimineerd, omdat zij zwanger waren.

De Commissie Gelijke Behandeling heeft een onderzoek uitgevoerd waarvoor werkende vrouwen werden geïnterviewd over hun ervaringen voor, tijdens en na hun zwangerschap.
In het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd.

Discriminatie? Of toch niet?
Wat blijkt? Bijna de helft van de werkende vrouwen heeft inderdaad ervaringen met discriminatie vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens. Deze ervaringen hebben voornamelijk te maken met contracten die nadelig zijn gewijzigd of die opeens helemaal niet zijn doorgegaan. Ondanks het feit dat de vrouwen ervaring hebben met deze situaties, voelden zij zich niet per se gediscrimineerd.

'Klagen heeft geen zin'
Waarschijnlijk heeft hierdoor slechts een klein gedeelte van de vrouwen (10%) ook daadwerkelijk een klacht ingediend in verband met de discriminatie. Het is in ieder geval zeker dat de gediscrimineerde vrouwen denken dat het indienen van een klacht weinig zin heeft. Bovendien willen ze de relatie met hun werkgever niet op het spel zetten.

De mening van de werkgever
In Altijd Wat wordt niet alleen aandacht aan het perspectief van de (voormalig) zwangere vrouwen gegeven; de kant van de werkgevers wordt ook belicht. De werkgevers geven inderdaad soms de voorkeur aan vrouwen die niet zwanger zijn: vooral voor tijdelijke banen en banen waarin zwaar lichamelijk werk moet worden verricht nemen zij liever niet-zwangere vrouwen aan.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van de (zwangere) vrouwen en hun werkgevers? Kijk dan vanavond om 21.05 uur op Nederland 2 naar Altijd Wat.

Bekijk hier alvast een voorproefje van Altijd Wat:

Heb je de uitzending gemist, wil je deze alsnog zien of wil je kijken welke reacties er zijn binnengekomen? Kijk hier