Placeholder

De kunst van Diversiteit

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.

Drs. Nynke Nijman is psychologe, seksuele gezondheidsconsulente en werkt als seksuoloog. Van jongs af aan kon zij zich verbazen over de misvattingen die er bestaan over seks, over de verwachtingen die men heeft en het gebrek aan kennis dat er is. Wekelijks zal zij schrijven over seksualiteit en relaties.

De Canal Parade tijdens de Gay Pride: Een dag vol entertainment om aandacht te brengen voor seksuele diversiteit seksualiteit. Maar wat voor aandacht?

Een grote diversiteit aan mensen komt voorbij op versierde boten. Maar als homoseksualiteit net als heteroseksualiteit is, waarom moeten de mensen er dan zo anders uit zien? De impact van de Canal Parade wordt door verschillende mensen kritisch bekeken. Want ja, ook ik ben van mening dat seksualiteit in al zijn diversiteit omarmd moet worden, maar ik kan mij ook goed voorstellen dat het zien van schaars geklede mannen met pruiken en enorme hakken die het gros van de vrouwen nooit zal dragen, in eerste instantie niet bijdraagt aan een positievere beleving van seksuele diversiteit.

In het buitenland zijn ook dit jaar weer deelnemers van de Gay Pride om het leven gebracht. Schrikbarend en indrukwekkend om te zien dat er mensen worden vermoord puur om wie ze zijn. Hier in Nederland verliep de Gay Pride rustig, waren er meer bezoekers dan in de afgelopen jaren en heeft de politie niet hoeven ingrijpen. Een mooi teken, wat misschien wel laat zien dat er meer acceptatie komt in Nederland. Maar in hoeverre betekent deze acceptatie ook dat we het tolereren?

Elke keer dat we aangeven dat we ‘het oke vinden als een bekende homoseksueel is, maar zolang hij of zij maar niets bij ons probeert’, elke keer als we vragen ‘maar hoe was dat dan voor jou om uit de kast te komen’, of wanneer we aangeven ‘oh echt ben jij lesbisch? Nou ik heb een tante die ook op vrouwen valt!’, zijn onze intenties ongetwijfeld goed. Maar de uitwerking ervan is meestal wat rot. Een heteroseksuele man verbiedt je ook niet jouw aantrekkelijk te vinden, vraag je ook niet naar zijn eerste vriendinnetje, of vertel je ook niet over je heteroseksuele neef.

Acceptatie staat voor aanvaarding. Aanvaarding van het feit dat er een heleboel mensen zijn die een andere seksuele voorkeur hebben dan een heteroseksuele. Tolerantie houdt in dat je bereid bent ander gedrag dan het eigen gedrag te dulden.  De zin ‘zolang ze het maar niet voor mijn neus doen’  valt dan niet onder tolerantie.  In hoeverre zijn we dus met zijn allen in Nederland echt tolerant, als er nog steeds allerlei voorwaarden gelden?

De Gay Pride vind ik een mooi initiatief omdat het aandacht geeft aan de rechten van de mens: wees wie je bent, voel wat je bent! Sterker nog: durf te laten zien wie je bent. Maar gaat de Canal Parade niet voorbij aan al die mannen en vrouwen die moeite hebben met hun eigen seksualiteit en zich niet kunnen associëren met wat zij zien op de grachten?