Thuis

6x doen op Bevrijdingsdag

Volgende week is het Bevrijdingsdag! Deze dag staan we stil bij de vrijheid die we in Nederland hebben, maar we staan ook stil bij andere landen om ons heen. Wat ga jij doen met Bevrijdingsdag? Vriendin heeft verschillende tips voor je.

Bevrijdingsfestivals. In veertien steden in Nederland zijn er bevrijdingsfestivals. Artiesten verplaatsen zich de hele dag per helikopter naar de festivals. Onder andere Nielson, Def P en Sunnery James & Ryan Marciano zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Kijk op www.bevrijdingsfestivals.nl welke artiesten je waar kunt zien.

KinderBevrijdingsdag. Vanaf 13.00 uur zijn kinderen en hun ouders welkom bij het Amsterdamse Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam. Er is muziek en theater en er wordt stilgestaan bij de vrijheid in Nederland: hier kun je zomaar vrij voetballen op straat en rondrennen in het park. Niet alle kinderen op de wereld hebben deze vrijheid.

• Langs de Waal. Hou je van fietsen? Ga dan op Bevrijdingsdag fietsen voor vrijheid langs de kastelen aan de Waal. Daarnaast is er muziek, poëzie en theater. Kijk op www.beeldvanoranjelinten.nl voor meer informatie.

• Hemeltjelief Vrijheidspicknick. Deze reusachtige picknick in Amsterdam is vrij toegankelijk. Bij de NDSM-werf kun je genieten van heerlijke hapjes, muziek en kinderactiviteiten op je eigen kleed. Na 23.00 uur is er een afterparty in café Noorderlicht. Op www.hemeltjelieffestival.nl kun je een plekje reserveren.

• Kamp Amersfoort. Het Nationaal Monument Kamp Amersfoort is op 5 mei de hele dag open. Van 11.00 tot 15.00 uur worden gratis rondleidingen gegeven.

• Bevrijdingsvuur. Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Inmiddels is het een nationaal evenement geworden. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het vuur door Nederland verspreid. Veel sportgroepen komen naar Wageningen om het vuur op te halen en naar hun eigen gemeente te brengen. 

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

Instagram