Placeholder

5 tips om eten in te vriezen

Een vriezer, dat hebben we natuurlijk allemaal. Maar weet je ook hoe je eten het best in kunt vriezen voor de houdbaarheid en veiligheid? Vriendin zet een paar tips op een rijtje.

Een vriezer, dat hebben we natuurlijk allemaal. Maar weet je ook hoe je eten het best in kunt vriezen voor de houdbaarheid en veiligheid? Vriendin zet een paar tips op een rijtje.

1. Bevroren eten kun je het best in de koelkast ontdooien
Ontdooi je eten liever niet op kamertemperatuur, bacteriën groeien dan namelijk sneller. Haal het eten ongeveer een dag van tevoren uit je vriezer zodat het genoeg tijd heeft om te ontdooien.

2. Vries eten nooit vaker dan 1 keer in
Het ligt voor de hand, maar je mag eten niet vaker dan 1 keer invriezen en ontdooien. Ontdooi je het eten namelijk voor een 2e keer, dan stijgt de kans op voedselvergiftiging. Wanneer je het eten in de vriezer stopt, is de groei van bacteriën in je eten even op pauze gezet. Na het ontdooien gaat het echter gewoon door! Het is dus niet zo dat bacteriën doodgaan door het invriezen.

3. Een stroomstoring gehad?
Eten uit de vriezer blijft nog zo’n 24 uur goed nadat de vriezer uitvalt. Is het eten nog bevroren en heeft het in de vriezer gestaan, dan kun je het zonder problemen opnieuw invriezen.

4. Het invriezen van vlees, vis en groenten
Verschillende soorten eten hebben verschillende gebruiksaanwijzingen voor het invriezen. Hieronder vind je een overzicht. 

-Vlees: Rauwe vleesartikelen kun je goed bewaren in de vriezer. Berg het wel zo snel mogelijk op nadat je het hebt gekocht! Soms wordt vlees als vers aangeboden, maar is het al eens in ingevroren. Dan mag je het helaas niet opnieuw invriezen! Check de verpakking om te weten of het al eerder ingevroren is geweest.

-Vis: Vaak is vis uit de supermarkt al eens ingevroren geweest en is het dus niet geschikt om in te vriezen. Rauwe, verse vis is daar wel voor geschikt. Bewaar de vis in een luchtdichte verpakking.

-Groenten: Je kunt groenten het best bewaren in de vriezer nadat je ze geblancheerd hebt. Dit doodt de bacteriën en houdt de groenten alsnog stevig. Hoe doe je dat? Leg de groenten voor 2 minuten in kokend water en giet er daarna gauw koud water overheen. Hele groenten blijven langer goed in de vriezer dan voorgesneden groenten. Het is niet verstandig om groenten die veel water bevatten in te vriezen (zoals tomaat, komkommer, sla).

5. Meer weten?
Bekijk dan deze handige bewaarwijzer van het Voedingscentrum, waarin je de houdbaarheid van jouw eten gemakkelijk opzoekt. 

Bronnen: Het Voedingscentrum, Chickslovefood.com.