Wat is een droom?
11 augustus 2011
Wat is eigenlijk een droom? Vriendin legt het uit!
Wat is eigenlijk een droom? Vriendin legt het uit!
Je slaapt in een soort cyclus die zichzelf steeds herhaalt.
Fase 1 duurt maar een paar minuten. Je bent dan nog aan het doezelen. Na een paar minuten val je in fase 2, je wordt dan nog heel makkelijk wakker van geluiden om je heen. Na een half uurtje kom je in fase 3, je spieren verslappen, je gaat rustig en regelmatig ademhalen. Zo kom je terecht in fase 4, de diepste slaaptoestand. Nu ben je in een diepe slaap. Als je wakker wordt gemaakt, ben je vaak even helemaal de weg kwijt. Nadat je in minimaal een uur de bovenstaande fasen hebt doorlopen, kom je in de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement, misschien heb je het wel eens gezien bij iemand die sliep. Je ziet dat de ogen snelle en schokkerige bewegingen maken tijdens de slaap. Dit is het moment in je slaap waarop je het meeste droomt. Door de snelle oogbewegingen wordt er in je hersenen een deel geactiveerd dat normaal gesproken beelden voor je verwerkt. Aangezien je ogen dicht zijn en er geen echte beelden voorhanden zijn, vullen je rationele hersenen die beelden in. Daarom kunnen dromen zo bijzonder zijn. Je rationele hersenen gaan als het ware door een kaartenbak van archiefbeelden. Dit is niet helemaal willekeurig. Vaak zoeken je hersenen beelden uit van dingen die indruk op je gemaakt hebben.
Als je dromen wilt onthouden, of zelfs wilt leren dromen, kun je beginnen met het bijhouden van een dromenboek. Leg dit boek met een pen naast je bed en schrijf op wat je gedroomd hebt als je wakker wordt. De truc is langzaam wakker worden, bij voorkeur zonder wekker. Als je merkt dat je wakker bent, blijf dan nog een paar minuten liggen. Probeer niet na te gaan denken over de aankomende dag of wat je allemaal nog moet doen, blijf stil liggen met je ogen dicht. Na een tijdje kan het beeld van je laatste droom in je opkomen, probeer je dan het beeld daarvoor te herinneren. Zo haal je stukje bij beetje een droom terug.
Soms wil je een droom liever vergeten. Als je heel intens gedroomd hebt en je houdt daar een negatief gevoel aan over, heb je een nachtmerrie gehad. In de Middeleeuwen werd gedacht dat een nachtmerrie door boze geesten werd veroorzaakt. Daar komt het woord ook vandaan. Mara was een boze geest die zichzelf in een witte merrie kon veranderen. Tegenwoordig is een meer gangbare opvatting dat nachtmerries een lichamelijke oorsprong hebben, bijvoorbeeld omdat je koorts hebt of omdat je hormonen een beetje van slag zijn.