Persoonlijke verhalen

Zo kom je erachter of jouw kind de pester is

Waar het voor ouders van een gepest kind al niet vanzelfsprekend is dat ze van het pesten afweten, is dat voor ouders van pestende kinderen vaak nog moeilijker. Er is geen kind dat thuiskomt uit school met de mededeling dat hij die dag weer heeft gepest.

In Vriendin 22 vertelt Mieke van Stigt ons alles over pesten. Ook berschrijft  zij in haar boek 'Alles over pesten', verschillende situaties waar je als ouder op moet letten. Maar hoe kom je erachter of jouw kind nu juist diegene is die pest?

Waar je op kunt letten, is de manier waarop je kind samen met vrienden over klasgenoten praat. Als je kind zich samen met anderen regelmatig negatief uitlaat over iemand – en dan niet over een enkele gebeurtenis, maar in de trant van ‘Die is altijd….’ of ‘Die heeft altijd….’ ̶  en iedereen is het daar roerend over eens, dan kan dat erop wijzen dat er iemand wordt gepest. Probeer te achterhalen of dat zo is.  Stel vragen als: ‘Is dat echt zo?’ ‘Dat doet of heeft iedereen toch weleens?’ ‘Jullie praten niet zo leuk over hem/haar, hoe denk je dat dit voor hem/haar is?’ En: ‘Hoe zou jij je voelen als er zo over je gepraat wordt?

Wat kun je doen als je kind zelf pest?

  • Maak je kind duidelijk dat je zijn gedrág afkeurt, niet je kind zelf.
  • Probeer erachter te komen waaróm je kind pest. Er zijn heel veel redenen waarom een kind kan gaan pesten. Om  zich machtig te voelen bijvoorbeeld. Omdat het zoekt naar aandacht. Omdat het populair wil zijn. Omdat hij daarmee wil voorkomen dat hij zelf wordt gepest. Omdat hij niet in staat is zijn gedrag te reguleren… 
  • Maakt je kind deel uit van een groepje pesters? In dat geval moet het hele groepje daarop aangesproken worden, bij voorkeur door de leerkracht.
  • Als je kind pest onder groepsdruk, bespreek dan met je kind welke andere opties er zijn en hoe  hij zich het beste aan de groepsdruk kan onttrekken.
  • Bespreek met je kind wat hij kan doen om het ‘goed’ te maken bij het slachtoffer. Vaak doet erkenning van wat er is gebeurd en oprecht spijt betuigen veel goed, bij slachtoffer én dader.

Pesten komt nog steeds elke dag, op welk moment dan ook voor. Het is een probleem, maar wel een probleem dat opgelost kan worden. Wil jij kans maken op het boek 'Alles over pesten'?
Ga dan naar onderstaande link

Reageer op dit artikel

Anoniem

Pesten komt niet voort uit onvrede of als reactie op gepest worden. Pesten ontstaat gewoonlijk rond de leeftijd van 10 jaar maar het kan beginnen bij 8 en duren tot 15. Het kind maakt dan een overstap van afhankelijk zijn van volwassenen, naar zelfredzaamheid. Opeens vindt het iedereen een sukkel en zichzelf super. Kritiek op een ander hebben is nodig om jezelf te onderscheiden en gelijkgestemden te ontmoeten. Daarom zitten mensen zo graag op het terras voorbijgangers te beoordelen. Bij pesten wordt openlijk kritiek geleverd met de bedoeling daar zelf beter van te worden. Dat maakt pesten herkenbaar en verwerpelijk. De aanpak van pesten is dan ook een opvoedkundige kwestie en heeft niets te maken met weerbaarheid. Pesten kun je dan ook onmiddellijk stoppen met één uitgestoken vinger en een boos gezicht. Maar dat moet dan wel door de pappa of mamma gedaan worden en NIET door de school!

Beantwoorden

Instagram