Persoonlijke verhalen

Vriendin 46: Sas weigerde speciaal onderwijs voor haar zoons

“Ik hield altijd vertrouwen in mijn kinderen”

Sas (51) heeft twee zoons die het advies ‘speciaal onderwijs’ kregen. Maar Sas zag hun toekomst anders voor zich. “Ik was ervan overtuigd dat ze met wat geduld en begeleiding wél zouden kunnen meekomen.”

Sas: “Ik ben zo’n ouder van wie de leerkracht zegt: ‘Die moeder wil niet accepteren dat er iets aan haar zoon mankeert. Ze denkt dat hij zo intelligent is, maar er klopt helemaal niets van dat kind.’ Inderdaad, ik ben zo’n moeder. En nu, jaren later, ben ik blij dat ik mij heb verzet en voor mijn kinderen ben opgekomen.Mijn oudste zonen volgen tegen alle verwachtingen in een hbo-opleiding en mijn dochter, die moeite had met lezen, verslindt boeken.” Die oudste twee zonen van Sas zijn Quinten (22) en Wessel (20). Quinten studeert, net als zijn ouders dertig jaar geleden deden, aan de Zeevaartschool. Wessel volgt een opleiding voor dansdocent.

Lees het hele verhaal van Sas in Vriendin 46 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Vind jij dat kinderen te snel naar speciaal onderwijs worden doorverwezen?

Nee, niet te snel

Wij hebben keihard moeten vechten voor onze oudste dochter om haar erop te krijgen en nu ze erop zit ben ik dolblij en zij gelukkig.

Ja, er moet beter naar gekeken worden

ik heb zelf ook op het speciaal onderwijs gezeten,vond er helemaal niks aan, maar ik moest en zou er van mijn ouders naar toe gaan,en ik snap nog niet waarom mijn nederlands is perfect,alleen heb ik moeite met contacten leggen.

Ja, er moet beter naar gekeken worden

Ja, want zo gauw je kind wat meer begleiding nodig heeft willen ze het liefst dat je kind maar speciaal onderwijs gaat volgen. Dit wilde ik niet voor mijn zoon die wat achter bleef in groep 3, hij heeft groep 3 dus over gedaan, zijn dislexie is altijd gebleven. Nu doet hij havo en zelfs als hij meer zin had om te leren zou hij vwo ook kunnen halen, met wat meer moeite voor de talen. En volgend jaar gaat hij studeren.

Ja, er moet beter naar gekeken worden

Ik heb zelf speciaal onderwijs gehad, na de reguliere middelbare school. Was voor mij heel gemakkelijk, hoefde niks te doen op school en dat is niet de bedoeling van dat onderwijssysteem.

Nee, niet te snel

bij 2 van onze kinderen had ik in de zwangerschap al het gevoel dat er iets niet ging kloppen. En dat was ook zo toen ze eenmaal naar de kleuterschool gingen wist ik al snel zonder naar de naam te kijken welke tekening van ons kind was en zoveel dingen meer. Na een lange strijd met de school waar ze toen opzaten was ik enorm opgelucht dat ze naar speciaal onderwijs mochten. Wat zijn ze ver gekomen daar en waren daar ook eens een keer de beste van de klas. Wij vonden het fijn dat er meer aandacht was voor de kinderen. Ze waren daar heel gelukkig alleen jammer dat de kontakten met kinderen in onze eigen woonplaats verloren zijn gegaan. Daar zou ook nu nog best meer aandacht voor mogen zijn. Maar dat was ook het enigste wat negatief was.

Instagram