Persoonlijke verhalen

Vriendin 43: De vader van Mierjam en Diana leidde een dubbelleven

‘We móeten onze halfbroers en -zussen vinden’

Op Vriendin’s Facebook-pagina stond een oproep van Mierjam (43) en Diana (43). Zij weten pas sinds zeven jaar dat ze halfzussen zijn. Na het overlijden van hun losbandige vader Eduard kwamen ze erachter dat er nog minstens zes andere kinderen zouden moeten zijn. Die zoeken ze nu. “Die geheimzinnigheid willen we gewoon niet meer.”

Meer dan eens zagen Mierjam en Diana hem lopen in Zwolle, ineengedoken naast zijn vrouw. Met zijn donkere haar en Indische trekken was hij onmiskenbaar hun vader. Eduard Maurits wist dat ook en hij had ze allang gezien. Maar nog voordat ze zijn blik konden vangen of iets konden zeggen, sloeg hij zijn ogen neer en liep snel verder. “Hé kijk, dat is mijn vader!” heeft Mierjam weleens expres hard geroepen. Boos of verdrietig konden Mierjam en Diana daar nauwelijks nog om worden. Ze groeiden allebei op zonder hem. Diana vanaf haar geboorte al, Mierjam vanaf haar derde jaar. “Mijn moeder is drie jaar met Eduard getrouwd geweest. Daarna zijn ze gescheiden”, vertelt Mierjam, nu zelf moeder van drie kinderen. “Meestal herinner je je maar weinig van je eerste levensjaren, maar ik weet er nog veel van, omdat het zo traumatisch was. In huis hing een nare sfeer. De politie kwam langs als de ruzies heftig waren. Na de scheiding verloor ik het contact met mijn vader. Ik wist niet eens waar hij woonde. Mijn moeder trouwde met een andere man, die ik als mijn vader beschouw. Samen kregen ze nog twee dochters, met wie ik opgroeide.

Later ben ik toch weer in contact gekomen met mijn biologische vader. We belden een paar keer en zouden elkaar ontmoeten, maar hij kwam niet opdagen. Wat een teleurstelling. Ik wist dat er briefjes waren waarin hij mij ‘zijn lieve, kleine dochtertje’ noemde en dat hij om een bezoekregeling had gevraagd, die mijn moeder afwees. Hij moet dus wel iets om mij hebben gegeven. Ik had veel vragen, wilde zijn kant van het verhaal horen. Toch zie ik hem als mijn ‘verwekker’, ik heb hem nooit als een vader gezien. Om die reden heb ik ook mijn naam veranderd: ik nam de achternaam van mijn stiefvader aan.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 43 of praat mee op het forum.

Bekijk hieronder de oproep van Diana en Mierjam: 

 

Reageer op dit artikel

Instagram