Persoonlijke verhalen

Vriendin 41: Chantals jongste zoon heeft het syndroom van Down

Genoeg zorgen, maar ook veel geluk

Chantal (36) en Pieter hebben twee zoons: Rik en Koen. Ze lieten geen nekplooimeting doen tijdens de zwangerschap. Na de geboorte bleek dat Koen downsyndroom heeft. “Ik ben zo blij met hem, ik sta nog steeds achter de beslissing me niet te laten testen. Koen hoort gewoon bij ons.”

Chantal: “Mijn zwangerschap van Koen (nu 3,5) verliep prima. Ik voelde me precies hetzelfde als toen ik zwanger was van mijn oudste zoon, Rik (6). Ik merkte er niets van dat er iets mis was met Koen. Hij bewoog wat minder dan zijn broer, maar dat kan. En ik had last van mijn bekken, maar dat had ik bij Rik ook. De verloskundige vroeg of ik een nekplooimeting wilde laten doen om te testen of het kindje een verhoogde kans had op het syndroom van Down. Maar dat wilden mijn man Pieter en ik niet, dat wisten we heel zeker. Bij Rik hebben we dat ook niet gedaan. Als er uit de nekplooimeting zou komen dat ons kindje mogelijk het syndroom van Down had, is het net zo welkom. Als ik zou weten dat ik een verhoogd risico liep, zou ik alleen maar een vervelende zwangerschap hebben, omdat ik me dan zorgen zou maken over hoe het na de bevalling zou zijn. We hebben dus bewust besloten om de test niet te doen.”

Lees het verhaal van Chantal in Vriendin 41 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Heb jij ook een kindje met het syndroom van Down?

Nee

Ik heb geen kind(je) met syndroom van Down maar ook mijn kinderen hebben een rugzakje wat soms best wel moelijk is om mee om te gaan

Instagram