Persoonlijke verhalen

Vriendin 37: Marja’s kind heeft een transgenderstoornis

“Mijn dochter Emma is nu mijn zoon Niels”

Marja (48) is moeder van de vijftienjarige Niels. Niels werd geboren als Emma. Het was geen verrassing voor Marja, haar man Eric (47) en twee dochters Marisca (18) en Kiara (14) dat Emma liever een jongen wilde zijn. “Het zat dieper dan alleen wat stoer doen.”

“Emma was een totaal ander kind dan Marisca. Ze was geen gemakkelijke baby. Ik ben fysiek ingesteld, maar Emma liet zich niet graag troosten of knuffelen. Vanaf de peuterspeelzaal ging ze juist heel erg aan mij hangen. Dat drukke bleef. Onze jongste dochter Kiara heeft het regelmatig moeten bezuren tijdens alle wilde buien. Ze heeft vaak op de grond gelegen omdat ze weer eens omver was geduwd! Alles aan Emma was anders. Haar zussen maakten een sierlijke radslag, zij deed een stoere streetdance-truc.

Haar zussen liepen in prinsessenjurkjes, Emma zag eruit als Zorro, Spiderman of Pippi Langkous, een heel stoer meisje… Wat ze wilde worden? Vader! Of een mannenberoep als brandweerman. Het maakte mij niets uit, ik hield van mijn stoere meid. Emma was een gelukkig kind. Iedereen accepteerde haar zoals ze was. In groep 1 moesten haar vlechten eraf. Ze zeurde er al een jaar om, ze wilde net zulk kort haar als papa.

Toen de kapper de vlechten er in één keer afknipte, moest ik wel even slikken… Tot ik via de spiegel naar een kort koppie met de breedste glimlach keek die ik ooit had gezien. Dit klopt, dacht ik. Zo hoort mijn dochter eruit te zien. Ik heb altijd geweten dat er iets aan de hand was met Emma. Dat ze meer was dan alleen een stoere meid. Pas toen ik de documentaire over Valentijn (een fi lm van Hetty Nietsch over negen jaar uit het leven van een genderkind) zag, viel alles op zijn plek. Dus dit zou er ook met Emma aan de hand kunnen zijn…

Sinds Emma negen of tien jaar was, sprak ze duidelijk uit dat ze een jongen wilde zijn. Dan zei ik: ‘Je bent nu al mijn speciale “ventje” en als je later groot bent en je wilt nog steeds heel graag een jongen zijn, dan gaan we dat voor je regelen. Als je maar gelukkig wordt.’ We kaartten het aan bij de schoolarts, die er met Emma’s juf over sprak. De juf vertelde hem dat het dieper zat dan alleen stoer doen. Ze kende Emma goed. De schoolarts en de juf raadden ons aan contact te zoeken met het VUmc in Amsterdam, dat een team heeft dat zich richt op genderidentiteitsstoornissen bij kinderen. Hoe eerder, hoe beter, het liefst voor het intreden van de puberteit. Dat advies, waar we de school erg dankbaar voor zijn, hebben we opgevolgd.”

Lees het hele verhaal van Marja in Vriendin 37 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Zou jij het accepteren als jouw kind een transgenderstoornis had?

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

Het zou mij niets uitmaken, als MIJN kind maar gelukkig is !!!

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

Het is en het blijft je kind hoe dan ook :inlove:

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

Je doet toch alles om je kind gelukkig te zien.
Of het nou een jongen of een meisje is je houd ervan.

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

Je houd toch van je kind of het nou een jongen of een meisje is.
Voor mij zou het niet uit maken.

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

fantastisch dat het allemaal kan tegenwoordig he, veel geluk voor jullie familie en jullie Boy:inlove:

Ja, maar ik zou er wel aan moeten wennen.

natuurlijk hou je onvoorwaardelijk van je kind, wij hebben echter van heel dicht bij een verandering van man op vrouw meegemaakt en die persoon was al 40 en dat is wel echt “even” wennen. Mij lijkt het iets gemakkelijker wanneer deze verandering op jonge leeftijd gebeurt. Zeker wanneer het een heel duidelijke zaak is.

Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind

Mijn buurjongen is ook transgender,
hij is geboren als Sanne en heet nu Sander
Niels is zijn grote voorbeeld en ik vind het
heel knap van de ouders dat ze hem METEEN
hebben geaccepteerd als een jongen …!

Hij is heel lief, maar sinds hij met vriendinnetjes
bezig is zit hij alleen nog maar achter de computer. Maar ik vind het toch knap van hem =)

Instagram