Persoonlijke verhalen

Vriendin 34: Janetta heeft de chronische longziekte COPD

‘Ooit hoop ik nieuwe longen te krijgen. Alleen dan kan ik langer leven’

Dat Janetta (49) ooit geveld zou worden door een slopende longziekte, kwam al rokend nooit bij haar op. Nu, tien jaar na haar diagnose COPD, staat ze op de wachtlijst voor een longtransplantatie. “Als je gezond bent, denk je niet na over hoe kostbaar het leven is.”

Janetta: “Wat ik mis in mijn leven? De kleine dingen waar een gezond mens niet bij na hoeft te denken. Zonder scootmobiel naar de supermarkt, de trap oplopen zonder boven even te moeten zitten om bij te komen. Vroeger stond ik op met een sigaret, nu begin ik de dag met pufjes via een inhalator. Ik denk zo vaak: wat stom dat ik heb gerookt en niet veel eerder ben gestopt. Dan had ik niet op de wachtlijst gestaan voor nieuwe longen. Ik was 38 jaar toen ik tijdens een strandwandeling met mijn man werd overvallen door benauwdheid en een intense pijn in mijn borst. We liepen een zandheuvel op en ik kreeg ineens geen adem meer. Ik kromp ineen van de pijn en dacht dat ik een hartaanval had. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt.”

Lees het hele interview met Janetta in Vriendin 34 en praat mee op het forum.

 

Reageer op dit artikel

Ken jij iemand met een (chronische) longziekte?

Ja

Ja de man van me vriendin heeft het maar daar is geen kans op nieuwe longen voor .
Heeft op een drukkerij gewerkt en met chemi zoals druk inkt gewerkt en ook nog roken tot laatste toe bijna 3 x op nippertje dood geweest .

Nee

Nee maar het lijkt me niet zo prettig. Ik heb een college gehad die had en wel en hij rookte stug door, hij zei dood ga ik toch . Nou dat vond ik te erg voor woorden.

Ja

Ik zelf heb ook COPD en sta op de wachtlijst voor nieuwe longen ,en heb 2 dinnetjes in Nederland die ook op de wachtlijst staan vanwaar Janetta er eentje van is…Wij hebben ons via een forum ontmoed ,en er is een hele hechte band ontstaan tussen ons drietjes…Wij ondertsteunen ons saampjes …Droevig…Tranen…Vreugde…Lachen …En plezier ….wij delen zo heel veel met elkaar ,en zo is ons heel klein wereldje toch levenswaard…Janetta,Tanja &ik hebben een Slogan…HOOP…..

Ja

Mijn schoonvader die heeft gold 4 en heeft er dagen bij dat het heel goed gaat maar ook slechte dagen. Zit overig ’s wel heel de dag aan de zuurstof

Ja

Ik zelf heb COPD. Weet het inmiddels al 20 jaar. Drie soorten inhalaties per dag. fysiotherapie. Ondanks alles doe ik nog veel zelf. En doe veel aan jeu de boulen.

Ja

Mijn man…. ik weet er alles van.

Ja

Neeltje.
Mijn man heeft COPD en ik heb er dagelijks mee te maken.

Nee

Gelukkig niet!

Instagram