Persoonlijke verhalen

Vriendin 32: Nicolette is vuurtorenwachter op Terschelling

‘Ik waak over het eiland’

Als geboren Terschellingse houdt Nicolette (34) van ‘haar’ vuurtoren, de Brandaris. Dat ze daar werkt, als een van de weinige vrouwelijke vuurtorenwachters in Nederland, is een droom die uitkomt. “Ik stel mensen gerust en breng ze veilig naar de haven.”

Als het hard waait, zo’n windkracht acht à negen, beweegt de vuurtoren een beetje. Vanuit de hoogte houdt Nicolette het scheepvaartverkeer op de hele Waddenzee bij Terschelling en een gedeelte van de Noordzee in de gaten. Als er iets misgaat, zoals een schip in nood, man overboord of een aanvaring, is zij de eerste die het ziet. Dan komt ze in actie en regelt ze hulp. ’s Nachts zit Nicolette helemaal alleen boven in de toren. Ook in weer en wind, bij daverend onweer of een westerstorm. “Ik ben dan een van de weinigen die nog wakker is. Het voelt alsof ik over het eiland waak. Als ik een melding krijg en er is bijvoorbeeld paniek, omdat een schip in nood is, ben ik degene die dat regelt en oplost. Dat geeft een apart gevoel, alsof ik daardoor een band heb met de mensen die ook wakker zijn: mensen op de schepen op zee, in loodsen, reddingswerkers en bergers.”

Overdag draait Nicolette haar diensten samen met iemand anders. In totaal werken er elf nautisch verkeersleiders die elkaar afwisselen. Vanmorgen is Nicolette om kwart voor vijf opgestaan voor haar ochtenddienst. De warme zomeravond ervoor had ze een verjaardag bij vrienden, maar dat kon ze niet te laat maken, omdat ze alweer zo vroeg uit de veren moest. Terwijl anderen hun roes nog lagen uit te slapen en feestende jongeren terug naar hun camping fietsten, zat Nicolette al in de auto om vanuit haar huis in Midsland naar ‘haar toren’ te rijden. De 225 treden hoeft ze gelukkig niet dagelijks te beklimmen: de Brandaris heeft een lift.

Lees het hele verhaal in Vriendin 32 en lees mee op het forum. 

Reageer op dit artikel

Zou jij in de nacht willen werken?

Ja, omdat...

Dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn

Ja, omdat...

Ja dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn

Ja, omdat...

de nacht is speciaal. En je hebt overdag tijd voor andere dingen (hoewel je natuurlijk ook je rust moet nemen). Het beroep van Nicolette lijkt me heel bijzonder !

Instagram