Persoonlijke verhalen

Vriendin 3: Petra is chronisch ziek, maar heeft toch een webwinkel

Van de ene op de andere dag onverklaarbare pijn hebben, waardoor je niet meer kunt werken… Het overkwam
Petra (40). “Ik heb een jaar niets gedaan, maar dat was ik spuugzat. Ondanks de pijn wilde ik iets doen. Daarom ben ik mijn webwinkel gestart.”

Op een zondagochtend, nu tien jaar geleden, werd Petra wakker met hevige pijn in haar rug. De pijn was zo erg dat ze in bed met haar benen omhoog tegen de muur ging liggen, dat was de enige houding die verlichting gaf. Haar man Michel kocht pijnstillers bij de apotheek, in de hoop dat ze snel van de pijn verlost zou zijn. Wat ze op dat moment nog niet wist, is dat de rugklachten nooit meer over zouden gaan. Sterker nog, de pijn zou haar leven compleet veranderen.

Onderzoek na onderzoek 
Als Petra de deur opendoet, is goed te zien dat ze moeite heeft met lopen: ze sleept met haar been. Petra: “Meestal plan ik geen afspraken tijdens de eerste uren van de dag, maar voor dit interview maak ik graag een uitzondering. Ook al weet ik dat ik dat morgen moet bezuren, dan moet ik echt mijn rust pakken. Ik ben ’s ochtends gewoon niet op mijn best. Tegen de tijd dat de kinderen naar school zijn en ik de ontbijttafel heb afgeruimd, ben ik compleet uitgeput. Dan moet ik een paar uur rusten voordat ik weer iets kan ondernemen. Aan het einde van de ochtend laat ik de hond uit en eet ik een broodje. Zo zien mijn ochtenden er tegenwoordig uit. En dat terwijl ik tien jaar geleden nog gewoon een gezonde moeder met een drukke baan was.”

Petra vertelt hoe haar leven eruitzag voordat haar rugklachten begonnen. Ze werkte als projectleider voor een groot telecombedrijf en was het jaar daarvoor bevallen van haar dochtertje Fleur. Tijdens die zwangerschap had ze last van pijn in haar bekken, al was het geen bekkeninstabiliteit. Ook had ze al eens eerder last van spit gehad, maar dat ging over. Niets wees erop dat Petra snel last zou krijgen van chronische rugklachten. Want na die zondagochtend tien jaar geleden werd de pijn ondanks de pijnstillers niet veel minder. Ze ging voor onderzoek naar het ziekenhuis, maar artsen konden niet vinden wat de oorzaak van haar klachten was. Haar ruggenwervels waren weliswaar versleten, maar dat kon niet zo veel pijn veroorzaken. “Omdat er geen echte oorzaak werd gevonden, kon het probleem ook niet worden opgelost en kwam ik terecht in de medische molen van de pijnmedicatie." 

Lees het hele verhaal van Petra in de Vriendin van deze week (nummer 3). 

Nieuwsgierig naar haar webwinkel? Neem hier een kijkje. 

Reageer op dit artikel

Instagram