Placeholder

Vriendin 24: ‘Sporten veranderen ons leven’

Op een dieptepunt in hun leven zaten deze vier vrouwen niet bij de pakken neer. Ze begonnen met sporten en nu voelen ze zich weer fit én gelukkig. “Ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest.”

Op een dieptepunt in hun leven zaten deze vier vrouwen niet bij de pakken neer. Ze begonnen met sporten en nu voelen ze zich weer fit én gelukkig. “Ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest.”

Dina Perla (31) is communicatieconsultant. Na meerdere mislukte ivf-behandelingen moest ze zich erbij neerleggen dat ze niet biologisch moeder zal worden. Wandelen en rennen hebben haar weer het gevoel gegeven dat ze leeft.

Dina-Perla: “Hardlopen, ik vond er niets aan. Zelfs een stukje naar de tram rennen vond ik al te veel gedoe. Maar ik heb endometriose en nadat ik drie jaar geleden was geopereerd, zei de arts dat het belangrijk was dat ik gezond zou leven en fit zou worden. De operatie had goed geholpen en mijn klachten waren veel minder heftig. Maar ik moest fit worden om klachten te kunnen blijven onderdrukken, mijn eierstokken te behouden en daarmee de overgang zo lang mogelijk uit te stellen.

En zo ben ik dan toch gaan hardlopen. Ik koos juist de sport waaraan ik een hekel had, omdat ik mezelf wilde uitdagen. Krachtsport ging me altijd makkelijk af, duursport vond ik lastig.
De eerste keer dat ik ging rennen, was een lachertje. Ik woon bij een stadsplein en een rondje om het plein hield ik niet eens vol. Ik woog toen ook dertig kilo meer dan nu. Maar ik hield mezelf voor: het kan niet meteen goed gaan. Als ik maar vooruit kom, als het moet zelfs kruipend. Ik ben behoorlijk perfectionistisch, maar vond dat hardlopen fun moest worden. Het mocht niet draaien om de prestatie.

Ik bouwde het langzaam op en merkte hoe fijn het was. Ik hield het steeds langer vol, viel af en begon het zelfs te missen op een rustdag. Hardlopen wisselde ik af met wandelen met de hond. Wat het zo fijn maakt? Ik raak in een gelukzalige trance. Met muziek in mijn oren kom ik bij mijn gevoel. Ik denk diep na, zie alles scherper en voel me vrij, voel dat ik écht leef. Het heeft me zelfs geholpen mijn onvervulde kinderwens een plek te geven. Het maakt me trots op mezelf: mijn eerste rondje stadsplein leidde uiteindelijk tot mijn eerste Dam tot Damloop.”

Lees de andere drie verhalen in Vriendin 24, vanaf morgen op de deurmat!

Welke sport heeft jouw hart gestolen? Praat mee op ons forum of mail je verhaal naar post@ vriendin.audax.nl.