Persoonlijke verhalen

Vriendin 23: We nemen een kijkje bij dolfijntherapie voor kinderen met een beperking

Stichting SAM helpt kinderen met een beperking op een heel bijzondere manier: via dolfijntherapie. Ook Samuël (8) volgt deze therapie. En het werkt: artsen voorspelden dat Samuël nooit zou kunnen praten, nu maakt hij al hele zinnen! “Een dolfijn krijgt iets voor elkaar dat ons nooit lukt.”

Samuël (8) zwaait enthousiast richting de glaswand waarachter de dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk zwemmen: “Hallo dolfijnen!” Voor de vierde keer krijgt hij een ochtend therapie met behulp van interactie met dolfijnen. Met deze dolfijntherapie leert hij woorden beter uit te spreken en te werken aan zijn concentratie.

Samuël heeft de zeldzame chromosoomafwijking trisomie 9p, waardoor zijn verstand zich niet in een normaal tempo ontwikkelt en hij verschillende vergroeiingen en een afwijkende bot- en spierstructuur heeft. Ook heeft Samuël een taalachterstand. Sinds zijn zesde kan hij in korte zinnen praten, maar hij vindt het nog moeilijk om lange zinnen te maken en verstaanbaar te verwoorden wat hij wil en voelt.

Via dolfijntherapie probeert kinderpsycholoog Tischa Neve samen met een dolfijnentrainer en met dolfijnen de communicatie van Samuël te verbeteren: oogcontact maken, vragen stellen en de aandacht ergens bij houden. Elke van de zes therapiesessies bestaat uit een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op een vlonder en een deel in het water.

Dolfijn Maaike is Samuëls coach, door interactie te zoeken. Ook vormt Maaike een soort beloning: wanneer Samuël iets goed heeft gedaan, mag hij spelen met de dolfijn, haar aaien of een visje geven. Tischa: “Op die manier daagt de dolfijn Samuël uit om de opdracht die ik hem geef, ook daadwerkelijk uit te voeren.”

Lees heel het verhaal in Vriendin 23.

Praat mee op het forum

Reageer op dit artikel

Semmy-jo

Ik heb zelf gezwommen met dolfijnen in Mexico. Het is een geweldig ervaring met geweldige lieve dieren. Ik geloof heel zeker dat therapie met zo”n dier verassende effecten kan geven!

Beantwoorden

Instagram