Persoonlijke verhalen

Vriendin 17: Joke werd uitgezonden naar Kabul om agentes te leiden

Politievrouw Joke Florax (51) vertrok begin 2011 op trainingsmissie naar Kabul. Het trainen van de Afghaanse politieagentes was zwaar. “Maar ik had niet voor niets mijn man en kinderen achtergelaten: ik wilde echt iets voor deze vrouwen betekenen.”

‘Juist in Afghanistan is het belangrijk dat er politievrouwen zijn’

De ogen van Joke Florax (51) stralen als ze vertelt over haar jaar in Kabul. Het contact met de Afghaanse politievrouwen heeft diepe indruk op haar gemaakt. “Ik vind het niet alleen geweldig wat ik voor de vrouwen daar heb kunnen doen, dit jaar heeft ook mijn eigen leven enorm verrijkt. Ook ik ben er sterker van geworden.” In de afgelopen jaren werkte Joke in verschillende functies bij de politie. In 1981 was ze een van de eerste vrouwen bij Bureau Warmoestraat in Amsterdam, een echt mannenbolwerk. “Toen heb ik gemerkt wat het betekent om als vrouw niet geaccepteerd te worden tussen mannen. Collega’s waren er niet op ingesteld dat in dit deel van de stad, namelijk de rosse buurt van Amsterdam, vrouwen werkten.

Lees het hele verhaal van Joke in Vriendin 17 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Kun jij je gezin voor een lange tijd achterlaten?

Nee, absoluut niet

mijn gezin betekent zoveel voor me dat ik daar niet om welke reden dan ook uit kan stappen. Ik zou me vrees’lijk schuldig voelen

Instagram